Janny van der Heijden Beeld © ANP

Janny van der Heijden berispt arrogante collega's: 'Je bent niet bijzonder'

09 maart 2021 14:09

Janny van der Heijden (66) werd op latere leeftijd een landelijke bekendheid dankzij haar bijdrage aan het succesvolle programma 'Heel Holland Bakt'. Toch is ze daardoor niet naast haar gehakte schoenen gaan lopen. "Ik heb mensen door bekendheid zien veranderen, dat ze menen speciaal te zijn. Vooral bij jonge mensen, die snel bekend zijn geworden, zie je dit", stelt ze in de nieuwste editie van 'Beau Monde'.

"Ik vind het lastig om te zien dat mensen zich arrogant gedragen"

Janny vertelt tijdens het interview dankbaar te zijn dat het 'bekend zijn' haar op latere leeftijd is overkomen. "Je hebt het geluk dat je daarmee in de spotlights mag staan, want dat is leuk en het biedt voordelen, maar je bent niet bijzonder", laat ze los. De Heel Holland Bakt-ster benadrukt tijdens het gesprek dan ook hoe belangrijk het is om met beide benen op de grond te blijven staan, iets wat ze niet altijd terugziet bij collega's uit het vak. "Realiseer je dat het niet meer dan een baan is."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Janny van der Heijden denkt nog lang niet na over pensioen

Wel vindt Janny dat 'bekende mensen' een voorbeeldfunctie hebben - en zich ook zo horen te gedragen. "Vul dit in met positieve en niet met negatieve beeldvorming", smeekt de 66-jarige. "Ik vind het lastig om te zien dat mensen zich arrogant gedragen, hun middelvinger opsteken: fuck de wereld. Wie ben jij om dat te zeggen? Heb respect voor een ander die dat geluk van jou niet heeft gekregen."

Volgens de culinair publicist heeft ze het geluk een fijne en warme jeugd te hebben gehad, waardoor ze nooit naar goedkeuring heeft hoeven zoeken. "Er zijn mensen die hun hele leven naar erkenning zoeken, ik heb die erkenning al jong gekregen, een groot voorrecht (...) Ik heb jong geleerd niet te snel te oordelen. Zeker in deze tijd denk ik wel eens: jammer dat niet meer mensen dat hebben meegekregen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Janny van der Heijden de nieuwe stem in kinderserie

Ook haar eigen kinderen heeft ze zo opgevoed. Janny: "Als ik iets goed gedaan heb in mijn leven, zijn het mijn zoons. Ik ben heel trots op hen. Alles wat ik doe, is met hen en mijn kleinkinderen, twee meisjes en een jongetje, in mijn achterhoofd."

Alleen een leuke man ontbreekt nog in haar leven. Het rechtvaardige jurylid heeft wel een bescheiden eisenlijstje: "Hij moet een goed gevoel voor humor hebben, ik kan niet tegen humorloze mensen. Hij moet respect voor anderen hebben, open staan voor meningen die afwijken van de zijne en bij voorkeur ook van kunst houden. (...) Mijn leven is hartstikke leuk. Dat er geen man is met wie ik alles deel, wil niet zeggen dat er iets mist."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Dronken' Robèrt van Beckhoven werkt op de lachspieren in HHB

Naast Janny zijn ook Robèrt van Beckhoven en André van Duin te zien in Heel Holland Bakt. Laatstgenoemde werd tijdens de opnames van het meest recente seizoen behandeld voor kanker, maar besloot dit pas later bekend te maken. 

De nieuwe Beau Monde, met daarin het hele interview met Janny, ligt vanaf woensdag in de winkel.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!