Beeld © ANP

Op déze BN'ers kun je stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen

15 maart 2021 16:25

De Tweede Kamerverkiezingen voor 2021 zijn inmiddels losgebarsten. Op maandag en dinsdag mogen mensen uit de risicogroep naar de stembus. Althans, dat is de bedoeling. Op woensdag 17 maart brengt het laatste deel van Nederland hun stem uit. Ook dit jaar is er weer de mogelijkheid om op bekende Nederlanders te stemmen. En één van hen maakt kans om daadwerkelijk in de Tweede Kamer plaats te nemen.

Bekende Nederlander op de kieslijst, er is nog al eens wat om te doen. Vaak staan de namen van de sterren op verkiesbare plekken van politieke partijen, om de partij aan stemmen te helpen. 'Lijstduwers', wordt dat ook wel genoemd. Ook in de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 is er weer de mogelijkheid om te stemmen op BN'ers.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

NOS-coryfee Ron Fresen moet verkiezingen overslaan door corona

Lucille Werner

De bekende Nederlander die naar alle waarschijnlijkheid plaats zal nemen in de Tweede Kamer, is niemand minder dan voormalig Lingo-presentatrice Lucille Werner. Ze staat op plek 10 bij het CDA. "De ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, neem ik mee naar Den Haag om directer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid. Zo’n Kamerlidmaatschap, daar krijg ik enorm veel energie van", zegt Lucille op de website van de politieke partij. 

Lucille ziet het als een kans om een bijdrage te kunnen leveren in een voor haar nieuwe arena, die politiek heet. "Ik ga er alles aan doen om er de komende jaren voor jou te zijn. Met als diepste motivatie dat Nederland het allersterkste is als we kracht putten uit de diversiteit van ons allemaal en inzetten op gelijke kansen voor iedereen.

Maarten van der Weijden

Op de laatste plaats bij de VVD, nummer 80, staat zwemmer Maarten van der Weijden. Hij zet zich als lijstduwer in voor de partij van demissionair minister-president Mark Rutte. Ondanks dat de VVD in de peilingen op aardig wat zetels staat, is het zeer onwaarschijnlijk dat Maarten plaatsneemt op een blauwe zetel.

"Ik ben dankbaar voor wat het leven en het land mij gegeven heeft. Een goede gezondheidszorg toen ik ziek werd op mijn 19de, een goede opleiding en topsportklimaat en zelfs een financiële ondersteuning om olympisch goud te halen. Dit is niet vanzelfsprekend. Ik gun het anderen dat zij toegang hebben tot dezelfde mogelijkheden en kansen. Daar doe ik mijn stinkende best voor, door geld in te zamelen voor kankeronderzoek bijvoorbeeld, maar ik help ook graag mee via de politiek", zegt Maarten over zijn politieke ambities.

Babette van Veen

Lijstduwer voor de Partij voor de Dieren is dierenliefhebber Babette van Veen, bij velen misschien ook wel bekend als Linda Dekker uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Babette is verkiesbaar op plek 41 van de partij.

Babette van Veen
Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Lucille Werner gaat de politiek in voor het CDA

Eric Corton

Presentator Eric Corton is lijstduwer voor GroenLinks, op plaats 49. "Tof om met volle overtuiging als lijstduwer op deze mooie kandidatenlijst te mogen staan! Het is nu echt tijd voor andere keuzes. Voor een duurzaam groen, gelijkwaardig en inclusief Nederland. Daarom sta ik al jaren achter GroenLinks."

Romana Vrede

Romana Vrede is veelal bekend als tafeldame bij De Wereld Draait Door, waar ze regelmatig aanschoof. Daarnaast is ze ook schrijfster, activist én verkiesbaar voor BIJ1, op plek 18.

"BIJ1 is de enige partij die mij in al mijn intersecties erkent. Vrouw, Zwart, Queer, Moeder van een kind met beperkingen, Kunstenaar. Mijn zijn is in de huidige maatschappij een uitzondering, maar ik geloof dat iedereen een uitzondering is, zolang de norm eng, dat wil zeggen smal is."

Maryam Hassouni

Sommige mensen zullen Maryan Hassouni misschien niet kennen bij haar échte naam, maar beter bij haar naam uit een zeer bekende serie: Dunya en Desi. In die serie speelde Maryam namelijk de rol van Dunya. Later speelde ze ook in Flikken en Soof. Maryam staat op plek 37 op de lijst van Partij voor de Dieren.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Premier Mark Rutte is verlost van zijn coronakapsel

Johan Vlemmix

Eén bekende Nederlander is zelfs lijsttrekker van zijn eigen partij: de Feestpartij. En dat is niemand minder dan, hoe kan het ook anders, Johan Vlemmix. Wat wil de Feestpartij precies? "Meer creativiteit en positievere politiek bedrijven. Onnodige uitgaves en negatieve sancties moeten verdwijnen. Al die complexiteit van procesmatige regeltjes en partijen die zich daarmee bemoeien kosten te veel geld en het levert te weinig op. Mensen mogen daardoor niet meer worden gedupeerd, maar ze moeten gelukkig worden. We moeten ervoor zorgen dat het leven een feest is voor iedereen!"

Een mooie boodschap uiteraard, maar in de peilingen doet de partij het niet al te best. Waarschijnlijk komt de partij van Johan zonder zetels de verkiezingen uit.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!