Toprak Yalçiner Beeld © ANP

Toprak vertelt voor het eerst over ziekte: 'Alles verloor zijn waarde'

16 maart 2021 13:31

Toprak Yalçiner (33) heeft een spirituele reis doorgemaakt. De voormalig 'Goede Tijden, Slechte Tijden'-ster dacht afgelopen zomer zwanger te zijn van haar tweede kindje, maar het bleek om een mola-zwangerschap te gaan. In de podcast van Gwen van Poorten (31) doet ze voor het eerst haar verhaal.

"20 procent met deze zeldzame aandoening sterft"

Uit het gesprek wordt duidelijk dat Toprak - die eerder overwoog haar verhaal op Instagram te zetten, maar meer 'een verbaal mens' is - uit een diep dal komt. Het begon allemaal deze zomer, toen de actrice dacht voor de tweede keer in verwachting te zijn. Helaas bleek het te gaan om een zogeheten mola-zwangerschap, wat inhoudt dat er kort na de bevruchting iets mis is gegaan waardoor alleen de placenta groeit, maar er geen vruchtje is. "Dus je kan het zien dat ik een kwaadaardige tumor in mijn baarmoeder heb gehad. Dat betekent dat je je dus zwanger voelt, maar zonder kind", legt Toprak uit.

De voormalig soapie ging hiervoor twee keer onder het mes en er was zelfs even sprake van volledige verwijdering van de baarmoeder. "20 procent met deze zeldzame aandoening sterft", vertelt ze kalm. "Dus de wereld zei tegen mij: 'Jouw batterij is voor 80 procent vol.' En als je dat meemaakt, dat iemand tegen jou zegt: je kan binnen nu en vier jaar doodgaan... dan gebeurt er iets. (...) Alles verloor zijn waarde. Behalve de relatie die ik had met mezelf en mijn gezin."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zoontje Toprak Yalçiner viert eerste verjaardag

Ondanks de traumatische ervaring blijft Toprak positief in het leven staan. "Waarschijnlijk was ik er nog niet klaar voor, want alles in mijn leven gebeurt met een hoger idee, een hoger plan", aldus de actrice. "Als je niet meer in je kracht staat, dan heb je iets traumatisch nodig om het allemaal bij elkaar te brengen. Je hebt het niet nódig, maar zonder diepe dalen heb je ook geen ups. Dat is iets wat ik, door wat er is gebeurd, heb geleerd."

Yoga en meditatie hebben haar er doorheen gesleept, maar ook de gesprekken die ze met haar baarmoeder had zijn Toprak dierbaar. "We zijn zo druk bezig met wat er daar gebeurt, dat we vergeten dat je gewoon gesprekken kan voeren met je lijf", vertelt ze over haar spirituele reis. "Je kan gewoon naar binnenkeren en zeggen: 'Hé baarmoeder! Sorry dat ik je heb genegeerd 33 jaar lang, maar ze gaan je misschien van mij afnemen. Zullen we misschien even gaan praten?'"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Toprak toont voor het eerst haar kindje (en we zijn verliefd)

Inmiddels gaat het goed met haar gezondheid. Wel moet Toprak nog een jaar bloedprikken om de zwangerschapshormonen in haar lichaam in de gaten te houden. Schieten deze omhoog, dan moet ze alsnog een chemo-kuur ondergaan om de celdeling te vertragen. 

Bang om dood te gaan is ze niet. "Ik heb er altijd vrede mee gehad", vertelt ze. "Zodra je geboren wordt teken je ook voor de dood. (…) Er is éen ding dat we zeker weten: er is een begin - je geboorte - en de dood. Alles wat we daartussen doen is aan ons."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!