Koningsdag Beeld © ANP

Streep door 538 Koningsdag? Fieldlab doet er zegje over

18 april 2021 14:21

Het eventueel afgelasten van 538 Oranjedag is aan Radio 538, de landelijke overheid of de gemeente Breda. Dat zegt een woordvoerder van Fieldlab Evenementen tegen ANP, als reactie op de hommeles die is ontstaan over het proefevenement voor 10.000 mensen in Breda, na een petitie vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis.

"We realiseren ons terdege dat dit een absoluut voorrecht is, zeker met een blik op het huidige epidemiologische beeld"

"Het is absoluut niet onze intentie een klap aan de zorg, dan wel de horeca of winkeliers, uit te delen", aldus de zegsman. "Sterker nog, we denken dat we aan de hand van onze resultaten iets betekenen voor de samenleving als geheel en dat het gaat om op een veilige en verantwoorde manier mensen samen te kunnen brengen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Petitie tegen 538 Oranjedag leidt tot overbelasting petities.nl

Dat kan volgens Fieldlab ook in Breda. "We voeren onderzoek uit en durven te stellen dat we rondom 538 Oranjedag, samen met de organisator, veel maatregelen nemen om voor een zo veilig mogelijk evenement te zorgen. Dat hebben we in de eerste fase van ons onderzoek al laten zien."

Over een eventuele afgelasting gaat Fieldlab niet. "Fieldlab Evenementen heeft toestemming van het kabinet gekregen voor opschalingstesten met een hogere bezoekerscapaciteit. 538 Oranjedag is één van de twaalf opschalingstesten. De nieuwe reeks praktijkonderzoeken moet voldoen aan diverse criteria, zoals opschalen, verbreden en verdiepen. We realiseren ons terdege dat dit een absoluut voorrecht is, zeker met een blik op het huidige epidemiologische beeld, waar versoepelingen voorlopig nog even uitblijven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Petitie van zorgmedewerkers tegen 538-feest massaal ondertekend

Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis willen dat het evenement wordt afgeblazen. Een petitie hierover is al meer dan 150.000 keer ondertekend. De gemeente Breda liet eerder zondag weten dat het kabinet wordt gevraagd of het nog steeds achter het testevenement van 538 staat.

538 Oranjedag is overigens niet het enige aanstaande Fieldlab-experiment met zoveel bezoekers. In Lichtenvoorde wordt door de organisatoren van de Zwarte Cross eveneens een festival voor 10.000 mensen voorbereid. Het Startschotgala moet plaatsvinden op 1 mei.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

538 gaat door met Koningsdagfeest als overheid ze blijft steunen

De afgelopen weken vonden de eerste testevenementen plaats, als allereerste, voorzichtige stap naar onze feest-vrijheid. Uiteindelijk willen we namelijk maar één ding: samen vieren dat die klote-coronacrisis voorbij is. Tijd om de eerste balans op te maken van al dat gehos en geparty:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!