Archieffoto van een eerdere Oranjedag. Beeld © ANP

Rem op Fieldlab-experimenten bij te veel ic-opnames

20 april 2021 15:00

Het kabinet zet een extra rem op Fieldlabs. De experimenten worden geschrapt wanneer er meer dan negenhonderd coronapatiënten op de intensive cares in de ziekenhuizen liggen. Het aantal coronapatiënten op de ic's is op dit moment 813, maar dit aantal stijgt de laatste dagen wel.

Een groot Oranjefeest van Radio 538 voor 10.000 mensen dat zaterdag in Breda zou plaatsvinden werd maandag geschrapt, nadat artsen, horecapersoneel en agenten hadden geprotesteerd tegen het proefevenement. Ook andere Fieldlab-evenementen die op de agenda stonden, zoals een grote happening in Lichtenvoorde, werden op de lange baan geschoven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Merendeel Nederlanders wil voorlopig stop op Fieldlab'

Uit onderzoek van Hart van Nederland bleek maandag dat ruim 60 procent van de Nederlanders wil dat het kabinet voorlopig stopt met de Fieldlab-testevenementen. De meeste ondervraagden zouden het nog te vroeg vinden voor zulke grootschalige evenementen, die zijn bedoeld om onderzoek te doen naar hoe evenementen kunnen verlopen in coronatijd.

Fieldlabs kon vanmiddag nog niet reageren op de uitgelekte nieuwe restricties van het kabinet. Demissionair premier Mark Rutte geeft vanavond een persconferentie.

Het Eurovisiesongfestival is misschien wel het bekendste Fieldlab. Bij de shows mag publiek aanwezig zijn, maar het is dus nog maar de vraag of dit doorgaat. Songfestivalverslaggever Aran Bade hoopt dat er publiek bij het festijn aanwezig mag zijn: "Ik vind het field-lab event voor het songfestival een andere vorm en lading hebben dan een festival op open terrein met 10.000 mensen. Uiteindelijk het is het een tv-show waar publiek bij mag zitten. Een andere opzet dus dan hossende menigtes. Ik hoop van harte dat het met publiek door kan gaan.  Eind deze maand wordt er pas een knoop doorgehakt door de organisatie en vanaf dan weten we ook of de kaartverkoop door kan gaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gemeente Breda verleent geen vergunning aan 538 Oranjedag

Het afzeggen van het 538 Koningsfeest was volgens Rob een onvermijdelijk besluit:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!