Baudet meldt zich bij het politiebureau in Emmeloord in maart. Beeld © ANP

Thierry Baudet betaalt coronaboete Urk met plezier: '100% waard'

22 april 2021 18:31

Thierry Baudet (38) heeft een boete van 95 euro gekregen omdat hij tijdens een manifestatie op Urk geen afstand hield tot omstanders. "Aanleiding voor de boete zijn de beelden op zijn twitteraccount en in de media", aldus het Openbaar Ministerie.

"FVD wil stoppen met de belachelijke coronamaatregelen die ons land nu al een jaar in wurggreep houden, en geen enkel effect hebben op de verspreiding van het coronavirus"

De manifestatie werd op 23 februari gehouden in de plaats in Flevoland. De boete is het standaard bedrag voor deze overtreding. Het OM stelt dat op 'organisatoren van een manifestatie of soortgelijke bijeenkomsten de verantwoordelijkheid rust ervoor te zorgen dat de coronaregels in acht worden genomen'.

Dat is op Urk niet gebeurd en omdat de politicus deze regels zelf ook niet in acht nam, kon een strafrechtelijke reactie niet uitblijven, meldt het OM. Baudet is in maart over het incident gehoord.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Politie kijkt of Baudet coronaregels overtrad op Urk

Aan RTL Boulevard laat een woordvoerder van Thierry weten dat hij 'met plezier' de boete wil betalen, al had hij het bedrag liever bij een lokale ondernemer op het terras uitgegeven. "Het was het 100 procent waard om weer even te leven op Urk. Zoveel mensen snakken er net zoals hij naar om weer terug naar het oude normaal te gaan. FVD wil stoppen met de belachelijke coronamaatregelen die ons land nu al een jaar in wurggreep houden, en geen enkel effect hebben op de verspreiding van het coronavirus."

Thierry Baudet: 'Alle coronamaatregelen moeten verdwijnen'

05:05
Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Verloofde Thierry Baudet reageert op Martijn Koning-rel

Thierry bezocht Urk tijdens zijn verkiezingstournee. Hij werd door honderden mensen ontvangen en liep al handenschuddend over een plein. Hij liet zich gearmd met anderen op de foto zetten en klom aan boord van vissersboten. Vergezeld van een grote groep mensen bezocht hij zonder een mondkapje te dragen een visrestaurant en at daar haring.

Er lopen nog onderzoeken naar optredens van de FVD-voorman in het Westerpark in Amsterdam en op het Jaarbeursplein in Utrecht in maart. Daar verzocht hij zijn aanhangers om dicht bij het podium te komen staan, waardoor er onvoldoende afstand werd gehouden. Tijdens het afspelen van een levenslied liepen de bezoekers toen in polonaise langs de meedansende Baudet. In Utrecht zou de FVD-leider ook kwetsende uitspraken hebben gedaan. Het is nog niet bekend wanneer deze onderzoeken zijn afgerond, aldus het OM.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

NOS over journaalaankondiging Thierry Baudet: 'Onverantwoord'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!