Marlayne Sahupala Beeld © ANP

Marlayne over Songfestival: 'Spijt van aanpassen naam'

01 mei 2021 14:00

Met nog maar 21 dagen tot de grote finale in Rotterdam neemt de songfestivalkoorts al behoorlijk toe in Nederland. Zo ook bij voormalig deelneemster Marlayne Sahupala (49). In 1999 behaalde Marlayne met haar lied ‘One Good Reason’ een achtste plek in Jeruzalem. In de ‘Songfestival Podcast met Aran Bade’ onthult Marlayne dat ze tot op de dag van vandaag spijt heeft dat ze speciaal voor haar deelname haar naam heeft veranderd.

"In Israel zouden ze m’n naam verkeerd uitspreken en dat vond ik lelijk"

Marlayne vertrok na het winnen van het Nationaal Songfestival naar Jeruzalem en deed er alles aan om te winnen. Zo veranderde ze ook haar voornaam 'Marleen' naar 'Marlayne', omdat dat internationaal beter zou klinken.

“Nu heb ik er spijt van als haren op mijn hoofd, maar ik kan nu niet meer terug. Normaal heet ik gewoon Marleen", vertelt de zangeres en presentatrice openhartig. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rotterdam: 'Publiek bij Eurovisiesongfestival is goed nieuws'

Marlayne wilde dat iedereen haar naam goed uit zou spreken. “In Israel zouden ze m’n naam verkeerd uitspreken en dat vond ik lelijk. Dus inderdaad iedereen zei keurig Marlayne. Totdat ik weer terug kwam in Nederland en iedereen alles zei behalve Marlayne. Niemand begreep het.”

Toch besloot ze om haar naam niet meer terug te veranderen. “Ik kan voor mijn gevoel niet meer terug. Ik ging voor tv werken en toen werd het Marlayne Sahupala op z’n moeilijkst en toen dacht ik 'nou laat maar zo'.”

Nederlandse inzending ging bijna mis

De Nederlandse delegatie had alles tot in de puntjes geregeld, alleen op het moment van optreden tijdens de grote finale ging bijna alles mis. Marlayne haar ‘in ears’ lagen nog in de kleedkamer, waar je in het zwaar beveiligde Jeruzalem niet zomaar even naar toe liep.

“Zonder 'in ears' hoor je dus niks. Dus dan ben je gewoon de lul. Iemand is met gierende banden nog naar die kleedkamer gerend en terug. Dat was heel stom!” Tijdens het optreden ging de regie ook mis, waardoor Marlayne tijdens het eerste shot niet in de camera keek.

“Alle keren was het zo dat mijn eerste shot vanaf een rijdende camera kwam. Elke repetitie was dat prima gegaan, maar op het moment suprême kijk ik naar links en die camera stond er niet. Ik dacht nou ja, als mijn winst daar vanaf moet hangen is het niet goed he.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koos van Plateringen krijgt rol bij Eurovisiesongfestival

Geen geld

Marlayne keer terug in Nederland met een knappe achtste plek. Alleen heeft ze niks verdiend aan het hele avontuur. “Ik heb heel veel promo’s moeten doen, waardoor ik niet kon werken, dus mijn inkomsten stopten. Maar ik kreeg niks ervoor. Ik ben er nooit voor betaald. Het heeft mij uiteindelijk heel veel geld gekost.”

De zangeres kreeg wel kleedgeld, maar ook dat was geen vetpot. “Ik kreeg 750 gulden kleedgeld om iedereen te kleden en daar moest ik het van doen. En toen ik dat geld vroeg voor die kleding, toen werd ook gezegd: nee, eerst je kunstje doen." 

Uiteindelijk kijkt Marlayne met veel plezier terug op haar deelname: “Ik krijg altijd een glimlach als ik eraan denk. Omdat ik alles te danken heb aan dat moment. Alles wat gebeurd is in mijn leven komt daar uit voort. Het blijft gewoon heel bijzonder.”

Het hele gesprek met Aran en Marlayne is via deze link te beluisteren

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Opbouw podium Eurovisiesongfestival 2021 officieel van start

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!