Willeke Alberti in 2019 Beeld © ANP

Willeke Alberti luisterde niet naar songfestival-advies vader

15 mei 2021 13:32

Nog precies een week en dan is de grote finale van het songfestival. De songfestivalkoorts neemt inmiddels behoorlijk toe, zo ook bij voormalig deelneemster Willeke Alberti (76). In 1994 behaalde Willeke met haar lied ‘Waar is de zon’ een 23ste plek in Dublin. In de ‘Songfestival Podcast met Aran Bade’ vertelt Willeke dat ze vooraf was gewaarschuwd door haar eigen vader en John de Mol senior.

"Ik was wel gewaarschuwd door John de Mol senior"

Willeke is het jaar ervoor overgehaald door Paul de Leeuw om deel te nemen. Er worden acht liedjes speciaal voor haar geschreven die ze in een nationale finale zingt. Van tevoren wordt ze wel gewaarschuwd door haar eigen vader en John de Mol senior.

"Ik was wel gewaarschuwd door John de Mol sr.  Die zei: 'Willeke je moet wel weten, je kan onderaan eindigen'. Toen dacht ik nog 'nou ja, lekker positief'. Maar daarom was ik heel erg goed voorbereid. En daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Want iedereen dacht dat ik helemaal kapot zou zijn. Maar ik kwam naar buiten en zei: 'Wat er ook gebeurd ik lach!’" 

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willeke Alberti zorgt voor brok in de keel in Matthijs gaat door

Ook haar eigen vader Willy was voorzichtig, zo legt Willeke uit. "Die zei toen ik aan het zingen begon: 'Je moet nooit meedoen, want het is niet goed voor je'. Toen was het zo dat als je meedeed dan kon het je beschadigen."

Ze vervolgt: "Zolang mijn vader geleefd heeft, heb ik altijd naar hem geluisterd, en dat is altijd heel goed geweest. Maar Paul de Leeuw heeft mijn gedachten doen veranderen. Ik vond ook dat het tijd werd dat ik mijn eigen beslissingen ging nemen. En ik was overtuigd van de liedjes." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willeke Alberti mist vooral 'het zingen en samenzijn'

Puntentelling

Die avond zingt ze met alle energie haar lied ‘Waar is de zon’. Daarna volgt de puntentelling, maar Nederland wordt maar niet genoemd. Willeke dacht eerst nog dat het een goed teken was. "Ik was helemaal niet met de punten bezig. Ik dacht: 'Oh, ze noemen mij niet. Ik dacht, misschien heel dom, dat het wel goed was dat ik geen punten krijg'."

Nederland eindigt op de 23ste plek van de 25 deelnemende landen en mag het jaar erop niet deelnemen. Willeke baalt daar wel van, maar kijkt met een grote glimlach op haar gezicht terug op haar songfestival avontuur.

“Ik zing ‘Waar is de zon’ altijd. Dat lied is geschreven voor iemand die aan aids is overleden, dus ik zing het elk jaar nog op de gay pride. Maar iedereen heeft zijn of haar eigen gevoel erbij. Dus ik was ontzettend blij dat ik meegedaan heb en nog steeds sta ik achter het prachtige lied.”

Het hele gesprek luisteren? De Songfestival Podcast met Aran Bade beluister je hier.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willeke Alberti ziet Beatrix als familielid: 'Altijd gezellig'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!