Het NPO-gebouw op het Mediapark in Hilversum. Beeld © ANP

BNNVARA over inperking programma Kassa: 'Onbegrijpelijk'

15 mei 2021 13:56

BNNVARA vindt het besluit van de NPO om het consumentenprogramma 'Kassa' naar de maandagavond te verplaatsen en afwisselend uit te zenden met Radar "onbegrijpelijk". Dat laat Gert-Jan Hox (57), directeur content bij de omroep, weten in een verklaring.

"Programma’s als Kassa en Radar kunnen uitsluitend bij de publieke omroep gemaakt worden"

Met de aanpassingen zou het programma van 37 naar 20 afleveringen gaan. Het totale aanbod aan consumentenjournalistiek op NPO 1 gaat daarmee volgens BNNVARA van 1,5 uur naar 45 minuten per week. De omroep laat weten hierover "stevig in discussie" te gaan met de NPO. Die laatste heeft vooralsnog niet gereageerd.

"Programma’s als Kassa en Radar kunnen uitsluitend bij de publieke omroep gemaakt worden en zijn van groot belang als tegenmacht in een goed functionerende democratie", aldus Gert-Jan. "Rutte pleitte onlangs voor ‘een club die uitzoekt waar het misgaat tussen de overheid en burger’, dat is precies wat Kassa al 30 jaar doet."

Ook de AVROTROS vindt het besluit van de NPO om consumentenprogramma's Kassa en Radar afwisselend uit te zenden "onbegrijpelijk". Dat laat een woordvoerder weten in een reactie.

"In een tijd waarin de stem van de burger zo vaak niet gehoord wordt door instanties en bedrijven vinden wij het onbegrijpelijk dat de NPO consumentenjournalistiek wil halveren", aldus de zegsman van de AVROTROS. "Met deze plannen laat de NPO opnieuw zien geen oog te hebben voor de behoefte van de samenleving en de kerntaken van de publieke omroep."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

NPO stopt 'zeker niet' met geschiedenisprogramma's

Het besluit omtrent Kassa behoort tot een algehele verandering in de programmering bij de NPO. De hele programmering wordt tegen het licht gehouden, zo liet een woordvoerder van de omroep eerder weten. Er moet onder andere verjongd worden, omdat de doelgroep tussen de 20 en 49 jaar te weinig zou worden bereikt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

NPO 'nog druk in gesprek' met omroepen

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!