Beeld © ANP

Emmy-winnaar mag voortaan kiezen voor genderneutrale term

22 juni 2021 02:59

Wie vanaf nu een Emmy Award wint of genomineerd wordt voor de belangrijke televisieprijs, mag op het nominatiecertificaat of het beeldje zelf kiezen voor de omschrijving 'artiest' in plaats van acteur of actrice. Dat heeft organisator de TV Academy bekendgemaakt.

"Mijn droom is dat nu we ons als mensheid ontwikkelen, we in de toekomst geen awardshows meer hebben met mannelijke en vrouwelijke prijzen, maar we iedereen betrekken"

Voorlopig houdt de TV Academy wel de categorieën beste acteur, beste actrice, beste mannelijke bijrol en beste vrouwelijke bijrol aan. Na een nominatie in een van die categorieën, mogen de kanshebbers zelf aangeven hoe ze aangemerkt willen worden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Postume Emmy-nominaties voor Larry King en Alex Trebek

Billions-castlid Asia Kate Dillon voert al langer campagne voor minder strikte scheidslijnen tussen de traditionele mannelijke en vrouwelijke onderdelen bij awardshows. De non-binaire artiest, die ook te zien was in de derde John Wick-film, is erop tegen dat hen nog altijd gedwongen wordt mee te dingen in één van die twee categorieën.

Ook Lady Gaga wil van die scheiding af. Na haar Oscarwinst voor beste liedje in 2019, zei ze: "Mijn droom is dat nu we ons als mensheid ontwikkelen, we in de toekomst geen awardshows meer hebben met mannelijke en vrouwelijke prijzen, maar we iedereen betrekken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lady Gaga ontwerpt Pride-collectie voor modehuis Versace

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!