André Kuipers Beeld © ANP

Honderden Nederlanders willen in schoenen André Kuipers stappen

23 juni 2021 12:27

Bijna duizend Nederlanders voelen er iwel voor om de nieuwe André Kuipers (62) te worden. In totaal hebben 998 Nederlanders zich aangemeld bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die nieuwe mensen zoekt voor reizen naar de ruimte.

Onder de Nederlanders zijn 300 vrouwen, 30 procent van het totaal. Alleen Estland had een nog hoger percentage vrouwen, maar daar waren veel minder aanmeldingen. In totaal hebben meer dan 22.000 Europeanen zich aangemeld voor 'een baan rond de aarde'. De Fransen vormen met 7137 mensen de grootste groep, gevolgd door Duitsers (3700), Britten (1979) en Italianen (1860). Uit België kwamen net iets meer dan duizend aanmeldingen.

Bij de aanmeldingen zit waarschijnlijk ook de 35-jarige wetenschapsjournalist Anna Gimbrère. Zij liet eerder al weten dat het mogelijk haar "eerste en enige kans" zou zijn om naar de ruimte te gaan. ESA maakt niet bekend wie zich hebben aangemeld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

De ESA zoekt dit jaar ook astronauten met een lichte lichamelijke handicap. Het gaat bijvoorbeeld om mensen bij wie het ene been aanzienlijk korter is dan het andere been, mensen die een onderbeen missen en om mensen die korter dan 1,30 meter zijn. Zij kunnen 'parastronaut' worden. Uit die groep kwamen 257 aanmeldingen, onder wie dertien Nederlanders.

De kandidaten worden de komende tijd gekeurd. Maximaal 1500 mensen gaan door naar de volgende ronde, waarin ze psychologische testen moeten doen. In oktober volgend jaar moeten de nieuwe astronauten aan de wereld worden getoond.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Kuipers over lancering Crew Dragon: 'Het wordt spannend'

Nederlanders in de ruimte: Lodewijk van den Berg en André Kuipers

12:41

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!