Klaas van Kruistum op Schiphol Beeld © ANP

Oranjelegioen met regenboogvlaggen onderweg naar Hongarije

27 juni 2021 08:20

Klaas van Kruistum (44) heeft zondagochtend op Schiphol in alle vroegte regenboogvlaggen en -zweetbandjes uitgedeeld aan Oranjefans die op weg waren naar Hongarije. De actie was een succes: de attributen vonden gretig aftrek.

"Ik ben blij dat mensen bereid zijn om daar in het stadion een statement te maken"

"We hebben best wel veel vlaggen uit kunnen delen", zegt Van Kruistum tegen ANP. "We waren met verschillende teams en stonden verspreid over heel Schiphol. Ik zag aan het eind nog één doosje en die ging ook al hard, dus volgens mij is het goed gegaan."

Het Oranjelegioen gaat naar Boedapest voor de EK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Tsjechië. Hongarije voerde woensdag een wet in die onder meer het promoten van homoseksualiteit en geslachtsveranderingen bij jongeren verbiedt. Daarop is alom kritiek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Klaas van Kruistum deelt regenboog-props uit aan oranjelegioen

Van Kruistum hoopt dat alle fans straks in de stad en in het stadion hun vlaggen, met daarop de tekst 'liefde is voor iedereen', zullen tonen om zo een statement richting de Hongaarse regering te maken. "Ik denk dat het belangrijk is dat je hier heel duidelijk over bent en een streep trekt van: 'dit is niet hoe wij het voor ons zien'. Europa gaat verder dan alleen het uitwisselen van handel en het delen van geld. Het gaat ook om waarden, over het recht om jezelf te kunnen zijn in alle vrijheid."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fatima over wedstrijd in Hongarije: 'Oranje moet statement maken'

Volgens de KRO-NCRV-presentator reageerden de fans met veel enthousiasme op de uitdeelactie. "Ik had ook wel een beetje het idee dat sommigen in hun maag zaten met de situatie daar. Die vroegen zich ook af of ze daar nu wel naartoe moesten gaan. Ik ben blij dat mensen bereid zijn om daar in het stadion een statement te maken."

Over die veiligheid maakt Van Kruistum zich in ieder geval geen zorgen. Er mag geprotesteerd worden maar de presentator raadt de supporters wel aan om goed na te blijven denken over wat ze wel en niet doen. "Maar in dit geval dacht ik: ja, niets zeggen voelt gewoon niet oké. We gaan natuurlijk niet de hele situatie in een keer veranderen maar het is wel een signaal."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wijnaldum over dragen OneLove-band in Hongarije: 'Het betekent heel veel'

In RTL Boulevard liet Fatima zich uit over de situatie vanavond.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!