Beeld © ANP

Nikkie de Jager over coming-out op school: 'Hun blik veranderde'

28 juni 2021 07:36

Nikkie de Jager (27) heeft in een nieuwe video op haar YouTube-kanaal verteld hoe ze haar 'coming out' beleefde op de basis- en middelbare school. De beautygoeroe vertelt in de video onder andere dat ze onwijs veel steun heeft gehad van mensen om haar heen, maar dat het op sommige momenten ook zwaar was. "Er blijven altijd pestkoppen."

"Je voelt dat hun mening over je anders is nadat je het hebt verteld"

"Als een klein kind was ik altijd de grappenmaker. Het was mijn manier om mezelf te verdedigen, omdat ik super onzeker was over mijn lichaam, mijn leven. Als ik mensen aan het lachen kon maken, konden mensen me niet pesten", begint Nikkie te vertellen in haar nieuwe video. Nikkie zegt dat de mensen op haar basisschool haar kenden voordat ze 'de Nikkie werd die ze vandaag de dag is'. "Omdat mensen mijn transitie van dag tot dag zagen gebeuren, waren de meesten heel begripvol. Niet iedereen, maar de meeste mensen wel. Ouders van kinderen hadden vaak wel een mening."

Een grote steun en toeverlaat voor Nikkie was Juffrouw Juliëtte. "Zij bekommerde zich echt om mij. Als ze zag dat mensen me pestten, greep ze altijd in en nam ze het voor me op. Zij was er altijd voor me." Eén leraar van Nikkie, gebruikte haar deadname na haar coming-out. "Als je transgender bent, heb je een hekel aan die naam, want je haat alles wat ermee te maken heeft: je lichaam, alles." 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Nikkie de Jager deelt sterke boodschap voor transcommunity

Toen Nikkie naar de middelbare school ging, wist niemand dat ze transgender was. "Want we waren naar een andere stad verhuisd." Nikkie en haar moeder vertelden de directeur en docenten over haar situatie. "Een coming-out op de middelbare school is lastig, want alle kinderen zijn bezig met hun hormonen en ontwikkeling." 

Nikkie bereidde een presentatie voor over transgenders. "Ik had het over hoe sterk zij waren." Aan het einde van die presentatie vertelde Nikkie haar klasgenoten dat zij zichzelf identificeerde met mensen waar ze zojuist over had gesproken. "Het is zo moeilijk, want je ziet dat de manier waarop ze naar je kijken verandert. Hun blik veranderde toen ik het vertelde. En dat is heel lastig, want je voelt dat hun mening over je anders is nadat je het hebt verteld."

De beautygoeroe onthult dat Nikkie tijdens gym haar eigen kleedkamer had, omdat sommige ouders niet wilden dat ze zich omkleedde in de buurt van andere kinderen. "Sommige mensen hadden een mening, denk ik."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Nikkie de Jager: 'Vrijheid is geen geheimen meer hebben'

In de video spreekt Nikkie mensen toe die wellicht hetzelfde meemaken als zij heeft doorstaan. "Zullen er pestkoppen zijn? Natuurlijk, die waren er bij mij ook", begint ze. "Maar het is aan ons om vol te houden. Er zullen dagen zijn die verschrikkelijk voelen. Die tunnel is misschien heel lang, maar er is licht aan het einde." 

Nikkie maakte in mei van dit jaar internationale furore toen ze het songfestival presenteerde. Ze maakte met haar gevatte opmerkingen en perfecte Engelse uitspraak flinke indruk, in binnen- én buitenland. Het is dan ook niet gek dat er buitenlandse interesse in haar is. Meer daarover zie je in de video hieronder.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!