Hanin.

The Voice-zangeres Hanin (18) vreest Nederland uitgezet te worden

29 juni 2021 13:40

Kijkers die haar zagen optreden bij The Voice waren lyrisch, ze stond tijdens het 5 mei-concert tussen de grote sterren en ze werkt hard aan nieuwe muziek. Maar de Syrische zangeres Hanin Al Kadamani (18) leeft in onzekerheid. Ze dreigt het land te worden uitgezet. Vandaag wordt een petitie aangeboden in de Tweede Kamer om dat tegen te gaan.

Meer dan 15.000 mensen hebben de petitie ondertekend en willen dat de zangeres, die inmiddels vier jaar in Nederland woont, permanent in Nederland mag blijven. Maar dat is nog niet zeker. Hanin zal zelf niet bij het aanbieden van de petitie zijn, omdat ze rust wil en zich wil concentreren op het maken van muziek.

"De onzekerheid is de laatste tijd alleen maar groter geworden", zegt haar manager Joost Grootenhaar. "Ze zit op dit moment klem in Nederland, maar wil gewoon verder met haar studie en de muziek." De 18-jarige zangeres is inmiddels zo'n vier jaar in Nederland, heeft een MBO verpleegkunde op zak en maakte bij The Voice of Holland diepe indruk als zangeres. 

"Ze is een gewone 18-jarige die iets van haar leven wil maken", zegt Grootenhaar. "Maar ze mag vanwege haar verblijfsstatus geen bijbaan in de zorg. In die hoek wil ze wel verder, en natuurlijk in de muziek." Zolang er geen duidelijkheid is over haar status, blijft die constante onzekerheid boven haar hoofd hangen. "Het is zwaar om elke dag weer op te staan en wat van je leven te maken terwijl zo veel niet kan."

Voor het eerst gevlucht

Hanin was zeven toen ze voor de eerste keer met haar gezin wegvluchtte uit Syrië, vlak voor de oorlog definitief uitbrak. Haar vader had problemen met de overheid. Hij was een paar keer opgepakt en mishandeld, vertelde Hanin eerder op Radio 1.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hanin (18) ontvluchtte de oorlog in Syrië, en zingt nu de sterren van de hemel in Nederland

Ze vertrokken naar Venezuela, omdat daar een neef van Hanin woonde. Het gezin kwam in een klein huurhuis, ging er naar school en leerde er Spaans. Maar het land stortte in een economische crisis, de criminaliteitscijfers stegen en er kwamen demonstraties van felle tegenstanders van president Nicolás Maduro.

IS in de buurt

Omdat het land in chaos verkeerde, kwam de gezondheid van Hanins broer Omar in gevaar. Hij heeft aangeboren hartproblemen. Het gezin wilde terug naar Syrië, waar de oorlog nog steeds gaande was. "Het was voor ons de enige oplossing", vertelde Hanin eerder aan RTL Nieuws.

"In Syrië kenden we de taal, de weg, de ziekenhuizen." Daar kwamen ze in 2016 naar eigen zeggen aan. Ze waren weer terug in Shaqqa. "IS zat 8 kilometer verderop", vertelt Hanin. "Dat was eng. We zagen ze niet, maar wisten dat ze er waren."

Het leven was er onzeker en het gezin vertrekt naar eigen zeggen na elf maanden weer uit Syrië. Dit keer komen ze in Nederland terecht, ook op aanraden van een neef die hier al woonde.

Geen verblijfstatus in Venezuela

Hier woont het gezin in azc's en huizen van mensen die hen hielpen. Terwijl de procedure over hun verblijfsvergunning loopt, treedt Hanin op in The Voice. De IND wijst het eerste verzoek voor een verblijfsvergunning af, omdat het gezin niet had verteld dat ze eerder naar Venezuela waren gevlucht. "Dit hadden we gedaan op aanraden van een advocaat, maar daar hebben we nu heel erg spijt van", vertelt Hanin tegen Radio 1.

Inmiddels loopt er een hoger beroep over een tweede asielaanvraag, maar de familie vreest voor een negatief antwoord. Omdat het gezin eerder is gevlucht naar Venezuela, is de regel van de IND dat ze daar moeten worden opgevangen. Maar de toestand in Venezuela is voor vluchtelingen niet veilig. Toch wil de IND dat er een bewijs komt dat Hanin en haar familie geen verblijfstatus hebben gekregen in Venezuela. Meer over de situatie in dat land zie je in onderstaande video: 

Tussen wal en schip

Terug naar Syrië gaat niet, maar naar Venezuela is eigenlijk ook geen optie. "In beide landen is uitzicht veel minder dan in Nederland", zegt manager Grootenhaar. "Allebei de landen zijn voor haar onveilig om te wonen."

Hanin en haar gezin zijn tussen wal en schip beland en ze hopen dat de IND ook zonder dat papiertje een positieve beslissing neemt zodat Hanin in Nederland haar muzikale droom kan leven. Eerder heeft ze al het nummer Alright gemaakt over haar verhaal, maar voor haar nieuwe muziek (die later dit jaar uitkomt) kiest ze waarschijnlijk een andere richting.

"Het zal een andere wending krijgen, iets vrolijkers", zegt haar manager. "Ze heeft ondanks haar situatie ook gewoon heel veel vrolijkheid in zich en dat wil ze laten zien." 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!