Mascha Feoktistova Beeld © ANP

Waarom Mascha Feoktistova geen perspakketjes meer wil ontvangen

1 juli 2021 14:58

Aan één stuk door beautypakketjes en kleding toegestuurd krijgen: het is iets waar velen alleen maar van kunnen dromen, maar voor influencer Mascha Feoktistova was het dagelijkse kost. Wás, want tot ieders verbazing besloot ze een tijdje geleden dat ze niks meer wilde ontvangen. In haar column voor ‘Grazia’ legt ze uit waarom.

"Rot op, ik had toch helemaal niet om die spullen gevraagd?"

Als één van de bekendste beautygoeroes in Nederland ontving Mascha jarenlang aan de lopende band pakketjes. En daar krijgt ze tot op de dag van vandaag nog vragen over. ‘Mensen vragen me vaak hoeveel gratis spullen ik krijg opgestuurd. Voorheen waren dat minimaal vijf pakketjes per dag. Daarvan waren er misschien een of twee van merken die ik ken, maar ook veel pakketjes van bedrijven waar ik nog nooit van had gehoord. Bijvoorbeeld Poolse deodorantmerken, waarvan ik dacht: hoe komen jullie in godsnaam aan mijn adres?’ zo schrijft ze.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mascha voor het eerst in badpak na bevalling: 'Trots op mijn lichaam'

In het begin vond Mascha al die pakketjes hartstikke leuk, maar al snel begon ze daar anders over te denken. ‘Niets is voor niets. Ze wilden er altijd gratis advertentieruimte voor terug, en vaak volgde kort erna een mailtje of ik er nog iets mee ging doen. Soms was het nog wat dwingender: 'Wanneer komt het in je vlog; waar blijft het?' Rot op, ik had toch helemaal niet om die spullen gevraagd?’ aldus de influencer.

Soms zaten er volgens haar behoorlijk waardevolle producten tussen. ‘Ik kreeg soms exclusieve parfums van 450 euro opgestuurd. En ik heb weleens van een luxe beautymerk per ongeluk twee keer de kerstcollectie ter waarde van 5000 euro gekregen. Het erge was: het merendeel van alle spullen die ik toegezonden kreeg, kon ik helemaal niet gebruiken. Dan viste ik er drie producten uit en de rest belandde in grote dozen die naar vriendinnen, familie of goede doelen gingen.’

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mascha uit onvrede: 'Als merk kun je niet maat S tot L hebben'

Omdat Mascha in die periode ook vaak persreisjes in het buitenland had, was ze niet altijd thuis om de pakketjes in ontvangst te nemen. ‘Op een gegeven moment vond ik zelfs een boos briefje in de bus van mijn postbode: niet bestellen als je nooit thuis bent! Ik wilde me niet steeds verplicht voelen om producten te laten zien in mijn vlogs. Ik ben dan een dief van mijn eigen portemonnee, want die bedrijven kunnen óók bij me adverteren. Verder voelde ik me steeds meer bezwaard over de grote impact die al die pakketjes hebben op het milieu. Ik heb toen besloten om niets meer aan te nemen wat ik random opgestuurd krijg.’

Mascha liet eerder ook al weten dat het influencerleven niet altijd over rozen gaat:

Beautygloss-oprichtster Mascha waarschuwt jongeren voor influencerbestaan

04:46

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!