Festival Beeld © ANP

Festivals wachten vol spanning af op kabinetsbesluit

09 juli 2021 11:44

Een groot aantal festivals staat op losse schroeven nu het kabinet overweegt om meerdaagse evenementen af te blazen vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests. Tot begin september staan er veel festivals op de agenda, waaronder Lowlands, Down The Rabbit Hole, Mysteryland, Into the Great Wide Open en Paaspop, waar duizenden bezoekers op afkomen.

Solar Weekend in Roermond is in het weekeinde van 29 juli tot 1 augustus het eerste grote meerdaagse festival. In dat weekend is ook Grasnapolsky in Scheemda. Een week later volgen onder meer het Dicky Woodstock Festival in Steenwijk en het Loveland Festival in Amsterdam.

Bij Enschede vindt van 13 tot 15 augustus Freshtival plaats. In het weekeinde van 20 tot 22 augustus is het de beurt aan Lowlands en Decibel Outdoor, en een week later volgen Down The Rabbit Hole, Nirwana en Mysteryland.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Speciale songfestivalschoenen Hugo de Jonge worden geveild

In het eerste weekend van september staan Into The Great Wide Open op Vlieland en het uitgestelde Paaspop in Schijndel op het programma.

In juli en augustus vinden ook nog andere meerdaagse festivals plaats waarvoor geen weekendkaarten worden verkocht. Het is nog niet duidelijk of deze festivals ook niet door kunnen gaan als het kabinet besluit een streep te zetten door alle meerdaagse evenementen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gemiddeld vijf coronabesmettingen per songfestivalshow Ahoy

Eerst een waarschuwing

Het afblazen van alle meerdaagse festivals van de komende maanden kan de nekslag zijn voor veel organisatoren. Daarvoor waarschuwt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Hij hoopt dat het kabinet vrijdag eerst een waarschuwing geeft voordat er een streep gaat door het hele seizoen.

"Het zou een bittere pil zijn, en dat is dan wel het understatement van het jaar", zegt Berend tegen het ANP. Een groot aantal festivals staat op losse schroeven nu het kabinet overweegt deze af te blazen vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests. "Wij hopen toch echt van harte dat het niet gaat gebeuren. Wij hopen dat er eerst nog een waarschuwingsmoment tussen zal zitten en dat het kabinet zal zeggen: 'jongens, neem jullie verantwoordelijkheid en ga professioneel om met het testen en laat niet zomaar iedereen toe'."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tony Junior zenuwachtig voor festivalseizoen: 'Er ligt extra druk op'

Volgens Berend zal er in het geval van afgelasting een beroep moeten worden gedaan op het garantiefonds. Maar hij wijst er daarbij op dat waarschijnlijk niet alle festivals zich hebben aangemeld vanwege de hoge eisen. De schade zou enorm ingrijpend kunnen zijn, denkt hij dan ook. "Veel organisatoren zijn al enorm ingeteerd en dit zou weleens de nekslag kunnen zijn."

Toch begrijpt ook Berend dat het kabinet iets moet doen. "Dit zou natuurlijk een logische reactie zijn. Ik begrijp hun zorgen want ook veertigers die nog een tweede prik moeten krijgen komen in aanraking met jongeren. Het is eigenlijk een grote race tussen de Delta-variant en de vaccinatiegraad."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!