Jort Kelder Beeld © ANP

Dit najaar start onderzoek naar politieke invloed op de media

22 juli 2021 16:09

Het Commissariaat voor de Media gaat dit najaar een breed onderzoek doen naar mogelijke politieke beïnvloeding van (publieke) media. De aanleiding voor dit besluit is de maatschappelijke onrust die de afgelopen tijd ontstond over diverse radio- en televisieprogramma's over of met betrekking op politici.

Dat heeft het commissariaat donderdag laten weten. Een van de redenen voor het onderzoek is de onrust over de VPRO-documentaire Van Beiroet tot Binnenhof waarin demissionair minister Sigrid Kaag centraal stond. Maar eerder werden er ook vragen gesteld over een soortgelijke BNNVARA-documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Ook twee incidenten met Jort Kelder worden meegenomen in het grote onderzoek. Jort, een persoonlijke vriend van demissionair premier Mark Rutte, interviewde Rutte in zijn radioprogramma uitgebreid voor de verkiezingen. Deze week bleek dat Jort in 2017 campagnefilmpjes voor het Forum voor Democratie heeft gefinancierd. Forum-leider Thierry Baudet bedankte Jort hiervoor in een podcast. Jort zelf zegt dat hij geen financiële banden met FvD heeft en dat zijn onafhankelijkheid niet in het geding is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jort Kelder maakt onhandige opmerking over mannen in een jurk in Op1

NPO en AVROTROS lieten woensdag weten geen problemen te zien in de financiering van FVD-filmpjes door Jort. Omroep WNL, waarvoor de presentator het programma Op1 presenteert, heeft de afgelopen twee dagen geen reactie gegeven.

Het commissariaat beklemtoont dat publieke omroepen op grond van de Mediawet de vorm en inhoud van hun media-aanbod bepalen. De mediawaakhond moet er op toezien dat het media-aanbod tot stand komt zonder overheidsinvloeden. In 2015 deed het commissariaat in het kader van de Mediamonitor onderzoek naar de onafhankelijkheid van nieuwsredacties. Een van de aanbevelingen was destijds om transparant te zijn over de mate waarin een journalistiek product op een onafhankelijke wijze tot stand komt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mark Rutte laat zich interviewen door goede vriend Jort Kelder

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!