Hugo de Jonge Beeld © ANP/ Instagram @emilio.r.guzman

Haatreacties zwaar voor gezin Hugo de Jonge: 'Soms 10.000 op één dag'

7 augustus 2021 14:57

Waar mening vader iedere avond samen eet met zijn gezin, is dat in het geval van Hugo de Jonge (43) even anders. Met pijn en moeite weet hij één avond per week aan te schuiven, en ook dat is de afgelopen tijd niet gelukt. Hoewel zijn familie wel wat gewend is, vertelt de politicus in 'De Volkskrant' dat zijn baan op alle fronten 'heel intens' is voor zijn kinderen.

"Dat virus kun je niet zien en mij wel, dus dat maakt het makkelijker om boosheid op mij te projecteren"

Hoewel zijn gezin na al die jaren inmiddels wel weet hoe de vork in de steel zit en 'maximaal flexibel' is, was het alsnog een enorme teleurstelling dat ze dit jaar niet twee, maar slechts één week vakantie houden in Italië. "De eerste week op de camping heb ik geschrapt. Er moet nog te veel gebeuren", legt Hugo de Jonge uit.

Volgens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de zomervakantie bij hen thuis elk jaar iets om naar uit te kijken, omdat ze door het jaar heen weinig tijd voor elkaar hebben. "Ik probeer eens in de week 's avonds thuis te eten, maar zelfs dat is de laatste tijd vrijwel niet gelukt. Dus we hebben die zomervakantie nodig om weer een beetje in elkaars film te geraken", aldus de politicus. "Ik ben in maart 2020 voor die taak gesteld, en vanaf dat moment heb ik met alles wat ik in me heb mijn werk gedaan. Dat doe ik met hart en ziel, maar ook met huid en haar."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hugo de Jonge deelt zomerhits in speciale 'prikplaylist'

De CDA'er vertelt in het zeldzame, persoonlijke interview met de krant dat een dikke huid nodig is op een plek als die van hem. Op een gemiddelde dag krijgt hij zo'n 6.000 berichten via social media. Soms zijn er zelfs dagen waarop hij meer dan 10.000 reacties krijgt, veelal haatreacties. "Soms remt hier een auto voor de deur en wordt er iets aardigs geroepen, soms wordt er gescholden. We krijgen zowel bedankkaartjes als dreigbrieven door de brievenbus. Of mensen die van heinde en verre een bloemetje komen brengen."

Volgens Hugo is het vooral voor zijn kinderen 'heel intens': "De eerste keer dat iemand een selfie met je wil maken is geinig, maar als het aan de lopende band gebeurt, en overal het hele terras je zit aan te staren, dan is dat zeker voor pubers niet altijd een feest." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Guido Weijers haalt uit naar kritische Hugo de Jonge: 'Sabotage'

Zelf vindt 'ie alle aandacht wel prima, het hoort er volgens de minister nou eenmaal bij: "Corona is voor ons allemaal een ongelooflijk intense periode, mensen projecteren hun machteloosheid en frustratie op degene die ze verantwoordelijk achten. Dat virus kun je niet zien en mij wel, dus dat maakt het makkelijker om boosheid op mij te projecteren."

Ook Guido Weijers maakte eerder al eens duidelijk niet blij met hem te zijn:

Hugo de Jonge over Guido Weijers: 'Beetje rare uitspraak'

04:11
Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Hugo de Jonge onthult vakantieplannen zodra het weer kan

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!