Uitreiking Gouden Kalveren op de schop

19 augustus 2021 07:00

De uitreiking van de Gouden Kalveren wordt vernieuwd. Vanaf de komende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) gaan de belangrijkste filmprijzen van Nederland op de schop, zo maakte de organisatie donderdag bekend na onderzoek samen met de Dutch Academy For Film en ACT Acteursbelangen.

"Deze nieuwe indeling is een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit"

Bij de uitreiking wordt er nu nog maar één Gouden Kalf voor 'Beste Hoofdrol' en één Gouden Kalf voor 'Beste Bijrol' uitgereikt. Voor deze prijzen worden vijf acteerprestaties genomineerd. Andere jaren werd er door het NFF in deze categorieën nog onderscheid gemaakt tussen een prijs voor mannen en vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Filmfestival past ook regels Gouden Kalveren aan

Ook in de categorie dramaserie wordt vanaf dit jaar nog maar één award uitgereikt voor de beste hoofdrol en de beste bijrol. Daarnaast wordt er voor het eerst ook een Gouden Kalf vergeven voor 'Beste Hoofdrol' in een korte film. Het festival vindt plaats van 24 september tot en met 2 oktober. De uitreiking van de Gouden Kalveren is op 1 oktober in Utrecht.

"Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen", laat algemeen directeur Silvia van der Heiden van het NFF weten.

Manoushka Zeegelaar Breeveld van ACT Acteursbelangen noemt de nieuwe verdeling van de filmprijzen 'een belangrijke schakel' in de hoop op een bredere representatie van acteurs. "Deze nieuwe indeling is een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dirty God en Judas de grote winnaars bij Gouden Kalveren gala

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!