Sinan Can Beeld © ANP

Sinan Can uit ongeloof situatie Afghanistan: 'Tranende ogen'

23 augustus 2021 07:57

Een Afghaanse journalist die heeft samengewerkt met de Nederlandse televisiemaker Sinan Can (43) zit vast in Afghanistan. Dat vertelt hij aan 'NU.nl'. De journalist wil vluchten voor de Taliban. De Afghaan werkte samen met de presentator voor een NPO-documentaire over de gevolgen van 9/11.

"Ik snap niet waarom de Amerikanen hem niet tijdig hebben geëvacueerd. Onbegrijpelijk"

"De jongen waarmee ik voor deze documentaire heb gewerkt, zit vast in Afghanistan", vertelt Sinan. "Ik heb wel contact met hem. Ik heb tegen hem gezegd: zeg mij wat ik voor je kan doen. Maar hij zit in een gebied waar hij geen kant op kan. Deze jongen heeft twaalf jaar voor The New York Times gewerkt als fixer, tolk, researcher en verslaggever. En ik snap niet waarom de Amerikanen hem niet tijdig hebben geëvacueerd. Onbegrijpelijk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bas Smit doneert geld aan Afghanistan, veroorzaakt boel ophef

De opnames van het BNNVARA-programma werden vlak voor de machtsovername van de Taliban afgerond en zullen vanaf 3 september te zien zijn op NPO 1.

Sinan werkte eerder in het Midden-Oosten. Een andere collega werd in 2016 doodgeschoten door de Taliban. "Ik heb veel moeite als ik die mannen zie met hun baarden en hun glimlach. Ik krijg rillingen en tranende ogen als ik ze hun vlag zie hijsen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry en Meghan 'speechless' door situatie Afghanistan

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!