Sonja Bakker Beeld © ANP

Oud-werknemers Sonja Bakker klappen uit de school over plagiaat

23 augustus 2021 18:45

Waar Sonja Bakker (46) zelf in een reactie aan RTL Boulevard aangaf dat haar knip- en plakwerk een ‘storm in een glas water is’, doen een aantal oud-werknemers nu een schepje bovenop de plagiaatbeschuldigingen richting de diëtiste. Zij hebben hun buik vol van de werkwijze van Sonja.

"Op tv komt ze leuk en soms dom over, maar Sonja is een keiharde zakenvrouw"

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat Sonja inspiratie opdoet voor haar gerechten bij andere foodbloggers. De recepten én foto’s gebruikt ze om haar eigen online kanalen mee te vullen. Het leverde haar een ban op Instagram op en snel verwijderde ze een deel van haar recepten van Facebook. Als kers op de taart liet Sonja vanaf haar vakantieadres aan RTL Boulevard weten dat ze niet zelf haar recepten plaatst, maar dat een team dat voor haar doet. "Met die mensen heb ik nu overleg om te kijken of er iets fout is gegaan. Meer informatie kan ik dus op dit moment niet geven. Alles is in werking gezet."

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Miljuschka neemt het op voor Sonja: 'Zat geen enkele kwade zin in'

Sonja zegt het allemaal 'heel vervelend' te vinden, maar haar team vindt het pas echt vervelend. Veel van hen durven niet on the record te spreken over de handelswijze van de diëtiste, omdat ze bang zijn voor een claim. Wel wordt duidelijk dat Sonja wel vaker gekopieerde gerechten op het menu zou zetten.

Een van haar voormalig werknemers, die liever anoniem wil blijven, laat aan RTL Boulevard weten dat Sonja al jaren teksten en recepten van anderen zou gebruiken. "Op tv komt ze leuk en soms dom over, maar Sonja is een keiharde zakenvrouw voor haar freelance medewerkers en is echt van alles op de hoogte. Dus ook het kopiëren van teksten en recepten."

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Rob over Sonja Bakker: 'Ze moet haar excuses aanbieden'

Het kopiëren van recepten zou veel verder gaan dan haar social media kanalen. "Ook in de boeken die bij Lidl zijn verkocht, staan dus gewoon recepten die op bijvoorbeeld Smulweb, Paulines Keuken of via Google zijn gevonden of vertaald." De kookboeken-'schrijfster' zou haar werknemers wel altijd hebben gewaarschuwd drie dingen per recept aan te passen, zodat het niet een-op-een hetzelfde is. Sonja bedacht wel zelf de thema’s van haar kookboeken. Volgens de werknemer zou het er bij de dieetgoeroe alleen maar om hebben gedraaid zo snel mogelijk het boek af te hebben.

De medewerkers zouden Sonja vaak hebben gewaarschuwd, zodat ze niet door de mand zou vallen. "We werkten met een relatief kleine club mensen aan de boeken. En hebben haar als medewerkers vaak gewaarschuwd. Dat zelfs wij zagen dat het te veel leek op het origineel." De medewerkers probeerden de recepten dan nog wat meer aan te passen. "Maar vaak was er niets meer aan te doen, omdat de foto’s er al waren, en je niets meer kon aanpassen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker van Instagram verwijderd na beschuldiging plagiaat

Ook Barry van Suijdam, de vriend van Sonja, zou een vinger in de pap hebben wat betreft Sonja’s werkwijze. "Barry heeft het grote geld van Sonja geroken. Hij zette het bedrijf steeds meer naar zijn hand en zette de een na de andere medewerker uit het bedrijf. Hij ging medewerkers bedreigen of zorgen dat ze niet meer werden betaald. Op deze manier zorgde hij ervoor dat Sonja steeds afhankelijker van hem en zijn mensen werd."

Ook een tweede oud-medewerker herkent het beeld dat door de foodbloggers is geschetst. Volgens deze voormalig medewerker zou Sonja mensen inhuren als er een boek moet worden geschreven. "Maar wel vaak vriendjes van vriendjes. De persoon die voor haar werkt moet maanden knallen, totdat ze een nieuw persoon ontmoet. Dan is de volgende aan de beurt."

Deze anonieme bron vraagt zich bovendien af waarom Sonja Barry's hulp inschakelt. "Alle partners helpen mee, want ze kan het helemaal niet alleen. Moet je je ook afvragen of deze personen wel verstand hebben van gezond afvallen!"

RTL Boulevard heeft herhaaldelijk contact gezocht met Sonja, maar ze heeft nog niet gereageerd. Ook Barry had vandaag geen tijd om ons te woord te staan.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!