Sonja Bakker Beeld © ANP

Sonja Bakker geeft plagiaat toe: 'Team heeft er een potje van gemaakt'

31 augustus 2021 18:45

Dat Sonja Bakker de laatste tijd niet écht een vinger in de pap heeft in haar eigen bedrijf blijkt wel als RTL Boulevard ontdekt dat de dieetgoeroe meerdere recepten met afbeeldingen van andere bloggers onder haar eigen naam publiceert op social media. In gesprek met 'Privé' wil Sonja eenmalig haar verhaal doen en geeft ze het plagiaat toe.

"Ik moet met de billen bloot"

Sonja schaamt zich ontzettend voor wat er is gebeurd, vertelt ze. "Ik kan niet anders zeggen dan dat er binnen mijn bedrijf dingen niet goed zijn gegaan. Dat zijn we nu aan het herstellen. Ik moet met de billen bloot", aldus Sonja. Dat blogger Silvia Ribas haar beticht van plagiaat, is terecht. "Mijn advocaat en die van haar zijn momenteel in gesprek om uit te zoeken wat er precies allemaal is misgegaan, maar ook hoe we het samen kunnen oplossen. Ik kan alleen maar zeggen dat ze gelijk heeft."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker van Instagram verwijderd na beschuldiging plagiaat

Sonja geeft toe dat het ergens in haar team van dertig mensen is misgegaan. "Tijdens de coronaperiode is het allemaal te makkelijk gegaan. Ik heb er niet goed bovenop gezeten – wat ik normaal dus wel doe. Vóór corona zaten we met elkaar op kantoor en namen we alles altijd goed door. Nu verliep alles via zoom."

Vervolgens legt ze de schuld vakkundig bij een medewerker neer die volgens haar de fout in is gegaan. Deze medewerker zou het beeld van internet halen, terwijl Sonja onder de indruk was dat dit rechtenvrij beeld is en dat ze het dus zo mag gebruiken. "Dat was dus niet het geval. Ze zijn één-op-één gekopieerd. En dat mag natuurlijk niet. Natuurlijk kan ik de bewuste medewerker daarop aanspreken, maar het is mijn schuld dat het is misgegaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker reageert op beschuldigingen van plagiaat

Maar niet alleen de beelden zijn identiek aan elkaar, ook de recepten zijn overgenomen. "Ze hebben er een potje van gemaakt." Met haar team heeft Sonja een pittig gesprek gevoerd. "Er is een duidelijk gesprek geweest hoe dit allemaal in godsnaam heeft kunnen plaatsvinden. Het is heel gemakzuchtig geweest. Dat is de waarheid."

Verder laat Sonja weten dat er echt niet gesjoemeld is met haar kookboeken. "Wat nu speelt met Instagram, staat los van mijn boeken. Die maak ik helemaal zelf in eigen beheer." Ze zegt dat ze voor de boeken haar eigen recepten ontwikkelt en door een fotograaf professionele foto's laat maken. "Instagram is heel anders, daar moet je een paar keer per dag wat posten. Dat is een dagtaak, wat ik heb uitbesteed. En nogmaals: ik heb te weinig gecontroleerd. Niet dat het nu lijkt alsof ik het op mijn medewerkers afschuif."

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Rob over Sonja Bakker: 'Ze moet haar excuses aanbieden'

Op 20 augustus wordt in één klap in heel Nederland bekend dat Sonja Bakker van Instagram is gegooid nadat ze beschuldigd wordt van plagiaat. Ondanks de tientallen kook- en afslankboeken op haar naam lijkt het er sterk op dat ze zich iets te veel laat inspireren door collega's uit het buitenland. 

Sonja (of haar team) nam een kijkje in de keuken op sites als Yummly, Rosemarie's Kitchen, Jessica Gavin, Carlsbad Cravings, Garden in the Kitchen en zelfs BBC Food en heeft de recepten daarna via Google Translate vertaald. Zo werd '4 al fresco simply seasoned chicken burgers' al snel '4 eenvoudig gekruide kipburgers'. De bloggers zijn er kapot van:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!