Sonja Bakker Beeld © ANP

Foodblogger maakt gehakt van Sonja: 'Weten precies wat er speelt'

08 september 2021 22:30

Op 20 augustus wordt in één klap in heel Nederland bekend dat Sonja Bakker (46) van Instagram is gegooid nadat ze beschuldigd wordt van plagiaat. Ondanks de tientallen kook- en afslankboeken op haar naam lijkt het er sterk op dat ze zich iets te veel laat inspireren door collega's uit het buitenland. En die zijn dan ook woedend, met name Silvia Ribas Dunnirvine.

"Zij en haar advocaten weten precies wat er speelt"

Silvia Ribas Dunnirvine runt al jaren haar succesvolle blog Garden in the Kitchen. Ze focust vooral op gezonde gerechten voor het hele gezin en daar is Sonja natuurlijk ook niet vies van. Silvia was zeer geschokt toen ze erachter kwam dat een Nederlandse dieetgoeroe recepten zonder toestemming zou hebben overgenomen.

 "Ik kon het niet geloven. Ze had er ook niet één gestolen, maar meerdere. Eentje heeft ze zelfs drie keer gedeeld", vertelde ze onlangs aan RTL Boulevard. Nergens bij het recept stond aangegeven dat Silvia de bedenker was. "Het is voor ons zo veel werk om te maken en dat iemand dan net doet alsof het van haar is, is hartverscheurend."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Oud-medewerkers Sonja Bakker klappen uit de school over werkwijze

Foodbloggers nemen soms wel recepten van elkaar over, maar dan noemen ze altijd de site of kok waar het recept vandaan komt. Dat is bij Sonja niet het geval. Silvia hoopt dat Sonja haar recepten offline wil halen. De foodblogger heeft dan ook een advocaat in de arm genomen, want zonder toestemming elkaars content gebruiken mag niet.

Sonja liet eerder in een reactie weten dat ze zelf niet haar recepten plaatst, maar dat ze een team heeft die dit voor haar doet. "Ik kan niet anders zeggen dan dat er binnen mijn bedrijf dingen niet goed zijn gegaan. Dat zijn we nu aan het herstellen. Ik moet met de billen bloot", stelde ze in Privé. Dat blogger Silvia Ribas haar beticht van plagiaat, is terecht. "Mijn advocaat en die van haar zijn momenteel in gesprek om uit te zoeken wat er precies allemaal is misgegaan, maar ook hoe we het samen kunnen oplossen. Ik kan alleen maar zeggen dat ze gelijk heeft."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ex Sonja Bakker in hoger beroep tegen veroordeling mishandeling

Volgens Silvia heeft Sonja echter helemaal niet gereageerd op het verzoek van de advocaat en is er helemaal geen 'gesprek om uit te zoeken wat er precies allemaal is misgegaan'. "Zij en haar advocaten weten precies wat er speelt", geeft Silvia ons woensdag een update. "Mevrouw Bakker heeft plagiaat gepleegd en mijn werk gestolen om er zelf van te profiteren." Volgens Silvia zou Sonja alleen maar beweren spijt te hebben zodat ze haar geliefde Instagram terug zou kunnen krijgen.

Sonja is op dit moment nog wel actief op Facebook, maar ze heeft de foto's waar het om gaat inmiddels van haar pagina weggehaald. Facebook heeft laten weten dat ze onderzoeken waarom het Instagram-account van Sonja is uitgeschakeld. Volgens Facebook is het niet toegestaan om inhoud op Facebook of Instagram te plaatsen die de rechten van iemand anders schendt, waaronder intellectuele eigendomsrechten (bijvoorbeeld inbreuk op het auteursrecht, inbreuk op handelsmerken, nagemaakte of illegale goederen). "Dit is in strijd met onze communityrichtlijnen en gebruiksvoorwaarden. We hebben een strikt beleid op het gebied van auteursrecht, en we zullen actie ondernemen tegen accounts met herhaalde overtredingen, volgens het beleid van Instagram voor herhaalde inbreukmakers."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!