Sonja Bakker Beeld © ANP

'Vermeend auteursrechtinbreuk kookboeken Sonja Bakker'

18 september 2021 18:00

Sonja Bakker (46) is de afgelopen weken veel in het nieuws geweest vanwege vermeend plagiaatwerk. Zo zou ze van enkele foodbloggers recepten hebben gejat en deze voor haar eigen online platform gebruiken. Nu lijkt het er echter op dat ze ook recepten van anderen heeft gebruikt voor haar eigen kookboeken.

"Het is duidelijk dat deze auteur, Sonja Bakker of iemand van haar team, met de oorspronkelijke recepten ernaast haar boeken heeft geschreven"

Zo blijkt dat Sonja wel heel veel 'inspiratie' heeft opgedaan uit Allerhande. In Sonja's boek La bella Italia 2 schotelt ze lezers namelijk 'Stoofvlees op z'n Italiaans' voor, terwijl Allerhande in 2014 al een recept deelt genaamd 'Italiaans stoofvlees'. Wat moet name opvalt is dat het tekstgebruik heel erg overeenstemt.

In hetzelfde boek van Sonja is daarnaast een Italiaans mosselenrecept te vinden, dat vrijwel identiek is aan een recept in Allerhande in vrijwel dezelfde bewoordingen. Ook in Sonja's kookboek Streetfood zijn al zeven recepten ontdekt die te herleiden zijn naar artikelen in Allerhande. Ook hier is weer veel tekst een op een overgenomen. Daarnaast lijkt ze voor hetzelfde boek recepten inclusief een groot gedeelte van de tekst te hebben overgenomen van de websites leukerecepten.nl en brendakookt.nl.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker laat zich uit over plagiaatkwestie

Advocaat Christiaan Alberdingk, gespecialiseerd in auteursrecht, laat aan RTL Boulevard het volgende weten: "Laten we vooropstellen, ik ben niet de rechter. Ik heb naar de boeken gekeken, het lijkt er wel heel erg op. Bij klassieke recepten weet iedereen zo'n beetje wat erin zit. Je kunt natuurlijk ook creatief zijn op het gebied van de ingrediënten. Belangrijkste is de omschrijving van het recept, daarin kun je bepaalde woorden gebruiken, een combinatie ervan, die auteursrechtelijk beschermd zijn en dat is hier gebeurd. Het is net allemaal iets te klakkeloos overgenomen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rob over Sonja Bakker: 'Ze moet haar excuses aanbieden'

Hij vervolgt: "Het is duidelijk dat deze auteur met de oorspronkelijke recepten ernaast haar boeken heeft geschreven. Dit is in strijd met het auteursrecht. Je mag je wel laten inspireren door een recept van iemand anders en daar een heel eigen draai aan geven zodat het iets anders wordt, dat is toegestaan. Maar op het moment dat je te veel bewoordingen overneemt, bewoordingen die opvallen in een recept, ga je te ver."

Christaan noemt vervolgens ook een 'knip-en-plakwerk'-voorbeeld uit een van Sonja's boeken: "Als voorbeeld heb je de gevulde avocado, daar zit dan als ingrediënt Johma gevulde-eitjessalade in. Dan ga je naar het recept van Sonja Bakker kijken, wat zit daar in? Johma gevulde-eitjessalade. Dan is er toch wel sprake van overname." Hij vervolgt: 'Wij hebben het over auteursrechtinbreuk, geen plagiaat. Ik ben niet de rechter, maar als ik de rechter zou zijn, dan zou ik zeggen: er is sprake van auteursrechtinbreuk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oud-medewerkers Sonja Bakker klappen uit de school over werkwijze

RTL Boulevard heeft ook reacties gekregen van kookplatformen leukerecepten.nl en brendakookt.nl, waarvan Sonja ook iets te veel 'inspiratie' lijkt te hebben opgedaan. Sandra Waterschoot Koopman, van leukerecepten.nl, laat het volgende weten: "Natuurlijk laat je je wel eens inspireren door een recept of gerecht maar deze teksten uit het boek van Sonja Bakker zijn bijna een op een overgenomen van LeukeRecepten." 

Ze vervolgt: "Omdat er hele kleine dingetjes zijn aangepast lijkt het wel met voorbedachte rade te zijn gedaan. Heel jammer, zeker omdat ik en andere foodbloggers er veel tijd en energie in steken." Brenda Hoff van brendakookt.nl laat weten: "Dat dit gebeurt en eerder is gebeurd, is mij niet onbekend (...) Ik denk dat we ons allemaal wel eens laten inspireren door recepten van anderen. Maar dit recept is duidelijk niet alleen geïnspireerd op het recept van Brenda Kookt, de tekst van de bereiding is in dit geval ook duidelijk overgenomen. En zo te horen is dit op grote schaal gedaan."

Advocaat Sonja Bakker reageert op nieuwe beschuldigingen

05:50
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rob over Sonja Bakker: 'Het is wel haar reputatie die op het spel staat'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!