Beeld © ANP

Vier jaar cel geëist tegen verdachte (23) overval Fred van Leer

22 september 2021 13:05

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag vier jaar cel geëist tegen een 23-jarige Amsterdammer voor de mislukte gewapende overval op stylist Fred van Leer (45) eind vorig jaar.

"Het is waarschijnlijk een bekende uit mijn omgeving"

Eén van de twee overvallers belt op 18 november vorig jaar rond kwart voor acht 's ochtends aan bij het huis van Van Leer in Rotterdam. Hij draagt PostNL-kleding, heeft een petje op en daaronder een zwarte synthetische 'foute pruik'. In zijn hand heeft hij een doos. Als de deur opengaat, stapt de overvaller naar binnen. Een paar seconden later volgt de tweede verdachte. 

Fred van Leer ziet al snel dat de mannen geen pakketje komen afleveren. Als hij door heeft dat de twee gewapend zijn begint hij uit alle macht, op de trap, op de twee overvallers in te schoppen. "De dood of de gladiolen", ging er door zijn hoofd, verklaarde hij later bij de politie. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Verdachte overval op Fred van Leer: 'Ik heb het niet gedaan'

Bij het schoppen valt de stylist van de trap. Na de overval wordt hij voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Maar het lukt hem wel de overvallers te verjagen. De twee verliezen in allerijl een doorgeladen wapen, een brillenpootje, een scootersleutel en een schoen. Buiten blijft nog een schoen en een scooter achter. Ook verliest één van de overvallers een petje. 

Op het petje wordt DNA gevonden van de tweede overvaller. Die is tot de dag van vandaag spoorloos. Op de scooter en één van de schoenen zit ook DNA dat zeer waarschijnlijk van de verdachte is, denkt justitie. Ook vindt de politie een bericht in zijn telefoon waarin de verdachte schrijft dat hij 'genakt' is. De politie legt dat uit als geslagen. "Mijn cliënt gebruikt het woord alleen voor stelen of neuken", volgens zijn advocaat.

Het feit dat de verdachte zijn telefoon niet gebruikt tussen vijf uur en negen uur ’s-ochtends is voor justitie nog een aanwijzing dat hij betrokken is bij de overval. En zijn telefoon bewust uitzette. Maar volgens de verdachte lag hij gewoon te slapen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Verdachte gewapende overval Fred van Leer blijft achter slot en grendel

Fred laat aan RTL Boulevard weten het 'een zware dag te vinden'. "Ik probeer de zaak niet te volgen en niet te veel bij de zaak stil te staan, ondanks dat er veel pers bij aanwezig was vandaag. Ik heb via het OM telefonisch de strafeis van vier jaar te horen gekregen en dat is een forse straf, maar ik begrijp ook waarom."

Ondertussen ontkent de verdachte dat hij iets met de overval te maken heeft. "Ik heb het echt niet gedaan." Wie het dan wel heeft gedaan wil de verdachte niet zeggen. "Ik ben bang dat ik buiten gepakt word, meneer", zegt hij tegen de rechter. "Ik ben heel erg bang. Als ik buiten kom dan word ik gepakt, 100 procent. En dat wil ik gewoon niet", zegt hij in tranen.

"Het is waarschijnlijk een bekende uit mijn omgeving die zich niet hiervoor wil verantwoorden. Dat vind ik een beetje jammer. Ik voel me ook een soort van gebruikt."

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om de verdachte van alles vrij te spreken. "Er is onvoldoende wettig en overtuigend bewijs", vond hij. De rechtbank doet op 5 oktober uitspraak.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!