Gouden Kalf Beeld © ANP

Dit zijn de winnaars van de Gouden Kalveren

1 oktober 2021 22:15

'De Slag om de Schelde' en 'De Veroordeling' waren vrijdagavond de twee grote winnaars bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. 'De Veroordeling' won vier belangrijke prijzen voor beste hoofdrol en bijrol (Fedja van Huêt (48) en Yorick van Wageningen (57)), beste scenario en beste film.

De Slag om de Schelde won één Kalf meer. Het oorlogsepos over de grootste veldslag die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond op Nederlands grondgebied kreeg de beeldjes voor sound design, camera, montage, production design en costume design.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fedja van Huêt wint Gouden Kalf voor beste hoofdrol

De Veroordeling is een film over de geruchtmakende Deventer moordzaak. De thriller van regisseur Sander Burger is gebaseerd op het boek van journalist Bas Haan, die zich vastbeet in de zaak. Fedja won een beeldje voor zijn vertolking van Haan. Het is zijn derde Kalf. Yorick van Wageningen werd bekroond met de onderscheiding voor beste bijrol. Hij speelt in de film de rol van 'klusjesman' Michael de Jong, de man die door Maurice de Hond onterecht en zonder goede argumenten publiekelijk werd beticht van de moord.

De Slag om de Schelde is de duurste Nederlandse speelfilm sinds Zwartboek. Het epos van regisseur Matthijs van Heijningen trok de afgelopen maanden, na de maandenlange coronalockdown, meer dan 500.000 bezoekers naar de bioscopen. De film werd bekroond in technische categorieën.

De Oost van Jim Taihuttu, de eerste grote film over de oorlog in Indonesië, won de prijs voor beste muziek. Het beeldje voor beste regie ging naar Kom hier dat ik u kus, de verfilming van het gelijknamige boek van Griet Op De Beeck.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mocro Maffia-acteur Walid Benmbarek nog altijd smoorverliefd

Bij de tv-series werden de prijzen verdeeld tussen drie grote series. Het Kalf voor beste dramaserie ging naar Mocro Maffia van Bobby Boermans en Victor D. Ponten. De serie over de strijd in de Amsterdamse onderwereld is al drie seizoenen een grote hit op Videoland.

Het beeldje voor beste hoofdrol in een dramaserie was voor Werner Kolf voor zijn rol in de NPO-serie Commando's, over een veteraan die getraumatiseerd is door een mislukte missie in Nigeria. Acteur Michel Sluysmans kreeg het Kalf voor beste bijrol in een dramaserie, voor zijn rol als rechercheur in de internationale NPO-serie The Spectacular over de IRA-aanslagen die Limburg in de jaren tachtig teisterden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jandino valt in de prijzen bij uitreiking Gouden Kalveren

Eerste trailer De Slag om de Schelde is adembenemend

02:14

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!