Hans Kazàn blikt terug op operatie: 'Dat is échte magie'

9 oktober 2021 01:19

De echte wonderen in de wereld zijn de natuur en de medische wetenschap. Goochelen en illusionisme zijn 'amusement: ook heel belangrijk, maar andere dingen veel belangrijker'. Dat stelde illusionist Hans Kazàn (68) vrijdagavond in een gesprek in het radioprogramma 'Met het oog op morgen'.

"De tijden veranderen, maar de mensen blijven hetzelfde en de trucs ook"

De Nederlandse goochelaar krijgt zondag een zeldzame internationale prijs uitgereikt. Maar hij was er bijna niet meer geweest; afgelopen zomer moest hij worden geopereerd vanwege een aneurysma. "Het is zo wonderbaarlijk hoe ze met een slangetje in je bloedvaten gaan en een uitstulping in de slagader repareren", aldus Kazàn. "Dat is de echte magie in de wereld. Je begrijpt niet hoe ze het doen, maar het gebeurt wel. Ik heb zulk groot respect voor de mensen die dat hebben uitgevonden."

Het goochelvak is echter weinig veranderd in de afgelopen halve eeuw dat Kazàn het beoefent, stelt hij. "De tijden veranderen, maar de mensen blijven hetzelfde en de trucs ook." De illusionist focust zich tegenwoordig meer op het presenteren van events dan op de grote goochelshows. "Al moet ik wel altijd minimaal twee trucs doen. Mensen voelen zich bekocht als zij Hans Kazàn zien en er wordt niet gegoocheld."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Hans Kazàn na grote operatie: 'Zo blij dat ik nu weer thuis ben'

De 68-jarige illusionist wordt zondag onderscheiden met de Fred Kaps Ring, een prijs die op onregelmatige basis wordt uitgereikt aan iemand die een cruciale betekenis voor het vak heeft gehad. De prijs werd eerder uitgereikt aan vakgenoten als Marconick (1995) en Eric Eswin (2012).

De gezaghebbende International Brotherhood of Magicians kent in tientallen landen een eigen afdeling die bepaalt wie in aanmerking komt voor de prijs. De uitreiking vindt plaats in Utrecht. Kazàn krijgt de Fred Kaps Ring vooral omdat hij al bijna een halve eeuw de liefde voor het goochelvak uitdraagt, vooral naar jongeren.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Hans Kazàn grapt: 'Ben ook magnetisch na inenting'

Hij brak begin jaren zeventig door toen hij de derde plaats behaalde op het WK goochelen in Parijs. Vlak daarna werd hij de vaste illusionist in het enorm populaire programma Ren je rot, daarna volgden diverse eigen programma's over goochelen. Veel grote namen in het vak, zoals Hans Klok en Victor Mids, werden geïnspireerd door de programma's van Kazàn.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!