Paul Verhoeven Beeld © ANP

Paul Verhoeven verwachtte dildo-ophef rond nieuwe film niet

14 oktober 2021 07:15

Dat de seksscène met het Mariabeeldje zo veel ophef zou veroorzaken, had regisseur Paul Verhoeven (83) totaal niet verwacht. In zijn nieuwe film 'Benedetta', die vanaf donderdag in de bioscoop draait, wordt het voorwerp gebruikt als dildo. "Wij als makers vonden het vooral een erg komische scène", zegt de regisseur tegen ANP.

"Soms zie ik dat gebeuren en dan denk ik: waar zijn ze in godsnaam allemaal mee bezig daar?"

Benedetta gaat over twee nonnen in de zeventiende eeuw, Benedetta en Bartolomea, die een seksuele relatie krijgen. In een bepaalde scène doet Bartolomea een dildo cadeau aan Benedetta, die ze zelf heeft gesneden uit een houten Mariabeeld. "We hebben tijdens het maken enorme lachbuien over die scène gehad", aldus Paul. "Benedetta denkt eerst dat ze haar eigen Mariabeeld krijgt aangereikt, maar ziet later pas dat de onderkant opeens een dildo is. Het is erg komisch."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Paul Verhoeven zag Golden Globe niet aankomen

Mede om die scène, maar ook vanwege het 'promoten' van homoseksualiteit, werd de film in Rusland verboden. Iets waar Paul niets van begrijpt. "Soms zie ik dat gebeuren en dan denk ik: waar zijn ze in godsnaam allemaal mee bezig daar?". Ook in Amerika zorgde de scène voor tumult. Een aantal christenen ging rond de première de straat op om te demonstreren. "Dat was, hoe jammer ook, wel mooi meegenomen, want de distributeur heeft dat allemaal gefilmd en gebruikt als promotie", zegt Verhoeven. "Niemand van ons had ooit gedacht dat de ophef rondom deze film zo groot zou worden."

Dat idee had Paul ook, omdat hij het onderwerp naar eigen zeggen 'totaal niet sensatiebelust of blasfemisch' heeft aangepakt. "Hetzelfde is gebeurd bij Basic Instinct wanneer Sharon Stone haar benen spreidt. Ook daar dachten we niet dat we ook maar iets bijzonders deden. Ik was verbaasd dat de editor dat shot, met de benen, had gebruikt", blikt Paul terug op het montageproces van Basic Instinct in 1991.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rusland verbiedt lesbische nonnenfilm van regisseur Paul Verhoeven

Uiteindelijk zijn, ondanks de ophef, de reacties op Benedetta vooral positief, zo vertelt Paul. "Ik vond het erg leuk hoe het publiek tijdens het filmfestival in Cannes reageerde. Eerst een beetje voorzichtig, iedereen keek rond en vroeg zich af: mogen we hier om lachen, is het komisch of juist tragisch? Dat mensen aan het denken worden gezet vind ik leuk. Uiteindelijk zat de hele zaal te lachen."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!