Mar Jan, Edino, Israël samen met documentairemaker Jessica Villerius Beeld © MMP

Kinderen Ruinerwold dolblij na winst Ring: 'Israël begon te gillen'

15 oktober 2021 13:01

'En de winnaar is...: De kinderen van Ruinerwold!' Zo klonk het gisteravond tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala. En dat had Jessica Villerius nooit verwacht. Ze won als eerste documentairemaker ooit de grootste televisieprijs van Nederland. "Israël begon te gillen, op zijn benen te slaan. We begrepen het niet, hebben wij nou gewonnen?"

De bel van het huis van Jessica Villerius blijft maar rinkelen deze ochtend, de ene bos na de andere bos bloemen wordt bij haar afgeleverd. "Het is geweldig wat er gebeurt", vertelt de documentairemaker aan RTL Nieuws. Ze is overdonderd door de vele felicitaties die ze ontvangt na de winst van de Gouden Televizier-Ring.

Ze won de prijs voor haar documentaireserie 'De kinderen van Ruinerwold', die in maart en april van dit jaar door BNNVARA werd uitgezonden. De vier oudste kinderen van het gezin doen in de serie hun verhaal, en vertellen over hun jarenlange verborgen bestaan vol misbruik en lijfstraffen en over hoe ze de stap durfden te zetten de boerderij en daarmee het gezin te verlaten.

Gisteren was het precies twee jaar en één dag geleden dat Israël het huis verliet, waarna een groot politieonderzoek werd gestart.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Kinderen van Ruinerwold wint de Gouden Televizier-Ring 2021

Villerius: "Israël zat gisteren de hele avond met grote ogen om zich heen te kijken. Hij zei op een gegeven moment tegen me: "Ik ben nog nooit in een theater geweest." Omdat hij zo wijs en adaptief is, heb je niet door dat hij zoveel nog nooit heeft meegemaakt in het leven. En ineens zag ik die kinderlijke verwondering in zijn ogen: dat was het besef dat ik echt nooit mag vergeten waar deze kinderen vandaan komen."

'Begrepen er niets van'

Voor de kinderen Israël, Mar Jan en Edino was het dan ook een unieke avond gisteren. Tot in de laatste uurtjes werd er door hen doorgefeest na het winnen van de Ring, vooral omdat het zo onverwacht was, vertelt Villerius. "Elke keer als er aan de mensen thuis werd gevraagd om te stemmen, applaudisseerde en joelde het publiek in de zaal voor de andere genomineerden, maar niet voor ons. We gingen er dan ook vanuit dat we niet zouden winnen en dat zou prima zijn geweest. Maar toen ze onze naam uitspraken en de confetti de lucht in ging, begon Israël heel hard te gillen naast me en op zijn benen te slaan. We begrepen er niets van dat we hadden gewonnen. Iedereen was zó blij."

De Kinderen van Ruinerwold

De winst van de Ring is voor Villerius hét bewijs dat Nederland de kinderen in hun armen heeft gesloten. "Eerst was ik bang voor de reactie van Nederland, maar echt iedereen gaat met zoveel respect met de kinderen om. Ze krijgen nog steeds ontzettend veel reacties en schouderklopjes van mensen op straat. De maatschappij waar de kinderen stelselmatig zo bang voor waren gemaakt in hun jeugd, heeft hen nu omarmd en gaf hun deze Ring. Dat is geweldig."

Nog één aflevering

Het was niet de laatste keer dat we de kinderen van Ruinerwold op televisie hebben gezien, want Villerius maakt op verzoek nog één aflevering met de kinderen over hoe het nu met hen gaat. 

Daarnaast is de documentairemaker druk met andere projecten. De prijs is voor haar een aanmoediging om daar vol mee door te gaan. "Wij moeten als documentairemakers altijd knokken om een prime-time plek op een zender en hebben altijd minder budget. Deze prijs laat zien dat het Nederlandse publiek échte verhalen ook wil zien, naast al het entertainment op televisie. Ik hoop daarom dat veel zenderbazen zullen onthouden dat we ook échte verhalen moeten maken, verhalen die het verschil maken in de samenleving."

Bekijk ook: De eerste reactie van Israël na de winst van de Ring

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!