Dave Chappelle Beeld © ANP

Dave Chappelle blijft achter zijn omstreden comedyspecial staan

26 oktober 2021 06:55

Dave Chappelle (48) deelde maandag op Instagram een clipje van een liveoptreden, waarin hij zegt dat hij best met transgenderactivisten wil praten, maar niets zal terugnemen.

"Ik heb gezegd wat ik heb gezegd en ik heb gehoord wat jullie hebben gezegd"

In de Netflix-special maakt Dave een aantal grappen die door critici als transfobie worden gezien. Dat zorgde ervoor dat een aantal werknemers van de streamingservice afgelopen week uit protest het werk kort neerlegde. De comedian ontkent dat hij een ontmoeting met de activisten heeft geweigerd. "In de media is beweerd dat ik was uitgenodigd om met de transgender medewerkers van Netflix te praten maar dat ik dat heb afgeslagen. Dat is niet waar. Als ik was uitgenodigd was ik daarop ingegaan, alhoewel ik niet weet waar we het over hadden moeten hebben. Ik heb gezegd wat ik heb gezegd en ik heb gehoord wat jullie hebben gezegd. Mijn God, hoe had ik dat kunnen missen?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix-baas betreurt verdedigen 'transfobe' comedyspecial Dave Chappelle

Hij vervolgt: "Jullie zeggen dat jullie een veilige werkomgeving willen bij Netflix. Maar ik ben de enige die niet meer naar kantoor kan." De comedian vertelt dat hij een documentaire heeft gemaakt op basis van een voorstelling die hij tijdens de coronacrisis in elkaar draaide waarin hij de dood van George Floyd bespreekt. Verschillende festivals die eerder aangaven de film te willen draaien, hebben dat besluit volgens de comedian teruggedraaid. "Geen filmbedrijf, geen studio, geen festival - niemand wil meer iets met deze film te maken hebben. Goddank voor Ted Sarandos en Netflix, hij is de enige die me nog niet heeft gecanceld."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix-medewerker die lekte over show Dave Chappelle ontslagen

De komiek geeft aan dat als hij in gesprek gaat met transactivisten, hij wel wat eisen heeft. Zo wil hij alleen met hen praten als ze de The Closer daadwerkelijk helemaal gezien hebben. Hij zegt ook dat hij de tijd en plaats van het gesprek wil bepalen en grapt tenslotte dat wie met hem wil praten, eerst moet toegeven dat Hannah Gadsby niet grappig is. De comédienne is een van de mensen die felle kritiek heeft geuit op Chappelle en Netflix-baas Sarandos.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

LHBTQ+-beweging wil dat Netflix special Dave Chappelle verwijdert