Jan Smit Beeld © ANP

Jan Smit veranderd na burn-out: 'Heb nu intiemere band met mijn kinderen'

10 november 2021 18:52

Presentator en zanger Jan Smit (35) vertelt in '100% NL Magazine' openhartig over zijn band met zijn kinderen. Die is, mede door zijn burn-out en de coronapandemie, beter geworden dan ooit.

"Het is eigenlijk best wel triest, om te moeten constateren dat je je kinderen opnieuw, of dan pas echt goed, leert kennen"

De zanger uit Volendam was jarenlang het grootste gedeelte van het kalenderjaar niet thuis: "Ik was 250 dagen per jaar in Duitsland. Je mist zo ontzettend veel van het gezinsleven, maar wij hadden een doel voor ogen met Klubbb3. Daar zijn we helemaal voor gegaan. Maar Christoff en Florian leiden een ander leven, zij hebben geen relatie, geen kinderen. Destijds wilde ik niet de spelbreker zijn, maar dat hou je maar zo lang vol."

Omdat vorig jaar de coronapandemie begon en iedereen thuis moest blijven, heeft Jan zijn kinderen als het ware 'opnieuw' leren kennen. "Ik heb nu een veel intiemere band met mijn kinderen. Logisch, want ineens ben je 365 dagen per jaar thuis. Elke ochtend smeer ik hun boterhammen, tussen de middag eten we samen en ’s avonds kijken we samen televisie of doen we een spelletje. Dat kende ik niet, en het is eigenlijk best wel triest, om te moeten constateren dat je je kinderen opnieuw, of dan pas echt goed, leert kennen", vertelt Jan openhartig.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan Smit vandaag onder het mes: 'Spannende dag'

Nu de zanger veel meer tijd met zijn gezin doorbrengt, wil hij nooit meer terug naar het oude patroon: "Ik ga nooit meer terug naar hoe het was. Als ze ’s avonds tegen me aan komen liggen, denk ik: hoe heb ik het al die tijd zonder ze gedaan? Ik had altijd het idee dat ik het er wel goed vanaf bracht als vader. Veel gefacetimed, elke dag bellen. En als ik er dan was, dan deed ik enthousiast mee. Alleen, het stelt eigenlijk niets voor."

Overigens kan dochter Emma, die Jan interviewt voor 100% NL Magazine, zich nog goed herinneren dat haar vader vroeger zo vaak afwezig was: "Bij de kinderen uit mijn klas was de vader er altijd, bij ons was hij er een keer in de twee weken. Bij mijn communie was hij al twee maanden weg en toen moest hij terugkomen. Daarna moest hij meteen weer verder."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan Smit deelt grappige achter de schermen-beelden Beste Zangers

Jan kan alle gemiste jaren nooit inhalen, maar hij probeert nu wel zoveel mogelijk plezier te hebben met zijn gezin. "Dat besef maakte me ontzettend verdrietig. Je kan het nooit inhalen, maar ik ben wel dubbel en dwars aan het genieten.”

Het hele interview met Jan en Emma is nu te lezen in de nieuwste editie van 100% NL Magazine

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan Smit brengt voor het eerst muziek uit sinds burn-out

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!