Olcay Gulsen Beeld © ANP

Olcay Gulsen over huiselijk geweld: 'Ik schaamde me'

18 november 2021 07:00

Zelf groeide Olcay Gulsen (41) op met een gewelddadige vader. Lang durfde ze over het verdriet van haar moeder, haar zussen en haarzelf niet te praten, maar dat moest veranderen, vond ze. Daarom sloot Olcay zich met haar beautymerk aan bij UN Women Nederland, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. "Ik schaamde me voor iets wat mij werd aangedaan. En dat is niet oké, besefte ik pas veel later", vertelt Olcay aan het ANP. "Ik wil andere vrouwen helpen hun eigen schoonheid en waarde weer in te laten zien."

''Ik had gewild dat die verhalen werden verteld toen ik zelf in die situatie zat''

Op 23 en 24 november gaat de gehele opbrengst van aankopen bij Olcay Gulsen Beauty naar UN Women Nederland. Met het geld worden vrouwen en meisjes geholpen die thuis geweld meemaken of net uit zo'n situatie zijn gevlucht. "Met tien euro kan je al iemand helpen. Dat is nog niet eens de prijs van een mascara", zegt Olcay. Ze vervolgt: "Sommige vrouwen hebben niet eens geld om de bus naar het politiebureau te betalen, dus die kunnen nooit aangifte doen. Ook die vrouwen willen we helpen. Zij kunnen zich over de hele wereld melden en financiële en mentale hulp krijgen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Olcay Gulsen wil negatieve gevoel rondom Kerstmis verbreken

Vaak keren vrouwen terug naar een gewelddadige partner nadat ze zijn gevlucht, zo ook de moeder van Olcay, vertelt ze. "Ze zat in een Blijf-van-mijn-lijfhuis en had geen gulden op zak. Vrouwen zoals mijn moeder kunnen hulp krijgen om hun toekomst op te bouwen, financieel onafhankelijk te worden en hun eigenwaarde terug te winnen."

Voor het project maakten UN Women en Olcay ook een video waarin vrouwen hun persoonlijke verhaal delen. Olcay deed een oproep op Instagram waarin ze vrouwen vroeg hun verhaal te delen. De reacties stroomden binnen. "Het is onwijs dapper dat die vrouwen er zo open over durven te vertellen. Ik had gewild dat die verhalen werden verteld toen ik zelf in die situatie zat. Ik kwam niet veel verder dan een brief schrijven aan Oprah Winfrey of Peter R. de Vries."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Olcay Gulsen uit de kleren: 'Wel voor een mooi doel'

Olcay hoopt dan ook dat het project hoop biedt aan vrouwen in nood. "Iedere vrouw heeft het in zich om een andere vrouw te willen helpen, hoe klein of groot dat gebaar ook is." De onderneemster hoopt dan ook dat mensen wat meer naar elkaar gaan omkijken en een luisterend oor bieden. "Let eens wat meer op je buurvrouw, maak een babbeltje en vraag hoe het met haar gaat. Je hebt het misschien niet door, maar met een simpele vraag kan je echt iemand redden."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!