Tientallen realityseries verder: zijn we nog niet reality-moe?

4 december 2021 06:40

Wie maakt zich er níet schuldig aan: reality kijken. Een avondje onderuit zakken onder het genot van 'Ex On The Beach', 'Temptation Island', 'Love Island' of het spiksplinternieuwe 'Are You The One?': hersenen uit, tv aan, heerlijk. Ook de vele bekendheden die we aan die series overhouden zijn niet meer weg te denken uit de showbizz-wereld. We noemen een Channah Koerten, een Fabiola, een Harrie 'Dekhengst' Snijders of een Terror-tweeling. Maar is op een gegeven moment de koek niet op? We vragen het aan mediadeskundige Rob Goossens (30).

''Er gaat wel weer een volgende hit komen, de vraag is alleen wanneer dit gaat zijn’’

Kijken doen we volop, maar op social media lijkt reality-tv in Nederland minder alomtegenwoordig dan een paar jaar terug. Toen raakten we niet uítgepraat over de gebeurtenissen in bijvoorbeeld Temptation Island. Nu is het op dat vlak merkbaar stiller. Inmiddels zijn er verschillende Amerikaanse reality-hits naar Nederland gehaald, maar ze scoren niet allemaal even goed in ons kikkerlandje. ''Het is lastig te zeggen waarom. Je ziet bijvoorbeeld dat Love Island het wel aardig heeft gedaan, maar het is toch net te saai. Ik kreeg het idee alsof ik naar drogende verf zat te kijken'', vertelt Rob. ''Je moet hopen dat er iets spannends gebeurt. Als dat niet zo is dan is reality best wel saai. We zitten nu blijkbaar in een golf dat er niet zo veel gebeurt, waardoor de kijkers niks om over te praten hebben."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fatih: 'Aylin was de beste actrice van Temptation Island'

Maar Rob ziet het rooskleurig in: "Er gaat wel weer een volgende hit komen, de vraag is alleen wanneer. Als de de kijker niet aanslaat op de huidige programma's, dan wordt er een nieuwe formule naar Nederland gehaald. Zo zouden ze bijvoorbeeld Too Hot To Handle naar Nederland kunnen halen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rob over nieuwe documentaire Beatles: 'Het is zó fantastisch'

Naast de buitenlandse formats, is het natuurlijk ook belangrijk wat voor soort type mensen je cast. Hoewel wij groot fan zijn van onze Rosanna's, Lena's en Rowena's, kijkt Rob toch iets kritischer naar onze sterren: ''Het zou natuurlijk kunnen dat de mensen die interesse hebben om reality-sterren te worden uiteindelijk niet interessant genoeg zijn voor het grote publiek. En als dat het geval is kan je wel 100 briljante formules uit het buitenland halen, maar dan gaat het niet werken.'' 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ali B komt met een documentairereeks over zijn jeugd, vader en het straatleven in Amsterdam

De bekende reality kings en queens houden het na één seizoen schitteren niet voor gezien. Vaak komen ze ook nog met hun eigen documentaire of serie. Zo ook bijvoorbeeld Channah en Quentin, die bekend zijn geworden van Ex On The Beach. In hun realityserie De Koertjes Naar Curaçao nemen ze ons mee in hun leven. 

Zij zijn niet de enigen en dat is Rob ook opgevallen: ''We zitten in een tijd van overinformatie. We kennen de sterren in bepaalde rollen, maar de delen die we nog niet van ze kennen, daar willen we wel achterkomen. Zo’n documentaire vult die leegte op."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Is jouw ex next? Aanmelden voor Ex on the Beach kan nog steeds

Ondanks dat de kijkcijfers soms tegenvallen vindt Rob niet dat er overhaaste beslissingen moeten worden genomen: ''Een serie als Temptation Island moeten we niet zomaar afdanken, al zakt het onder de 100.000 kijkers." Op de vraag of het einde van de reality-tijdperk in zicht is, antwoordt hij stellig: ''Zeker niet. Reality is net de Olympische spelen: het Olympisch vlammetje blijft altijd aan. Nu zit het gewoon even op een waakvlam.''

Dat is natuurlijk een vooruitzicht waar ons reality-hart sneller van gaat kloppen. Een ster die trouwens óók binnenkort met haar eigen realitysoap komt, is Famke Louise. In de video hieronder kan je alvast de eerste beelden bekijken.

Paniekerige Famke en Denzel te zien in eerste beelden realitysoap

00:32

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!