De Veroordeling doet mee in competitie op festival Palm Springs

07 december 2021 07:00

De Nederlandse speelfilm 'De Veroordeling' is geselecteerd voor de competitie van het prestigieuze 'Palm Springs International Filmfestival'. Dat heeft distributeur September Film dinsdag gemeld. Het drama over de Deventer moordzaak draait begin januari in competitie op het festival.

"Dat De Veroordeling daar nu zal draaien, vind ik daarom extra bijzonder''

Vooral voor acteur Yorick van Wageningen, die voor zijn rol in de film een Gouden Kalf won, heeft de selectie voor Palm Springs een speciale betekenis. "Mijn carrière in de Verenigde Staten nam een vlucht toen mijn nieuwe agent toentertijd allerlei mensen uit de filmbranche had gesommeerd de film Total Loss te gaan zien op het festival van Palm Springs", vertelt hij. "Dat De Veroordeling daar nu zal draaien, vind ik daarom extra bijzonder."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Maurice de Hond alleen op archiefbeeld te zien in De Veroordeling

De Veroordeling werd op het Nederlands Filmfestival uitgeroepen tot de beste vaderlandse bioscoopfilm van het jaar. Het drama reconstrueert de Deventer moordzaak op basis van het boek van journalist Bas Haan, gespeeld door Fedja van Huêt.

De zaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde 'boekhouder' Ernest Louwes voor de moord, hij zat ruim acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe de moord zou hebben gepleegd. Dit beeld bleef jarenlang hangen, zowel bij het publiek als bij journalisten.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Claudia de Breij over ode in De Veroordeling: 'Ik schaam me'

De film draait nog in de bioscopen en is vanaf 12 januari op dvd verkrijgbaar en te zien via streamingdiensten.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!