Dan Karaty Beeld © ANP

Dan Karaty onthult: 'Ik was 25 jaar alcoholist'

14 december 2021 15:18

Jarenlang droeg Dan Karaty (45) - bekend als jurylid van meerdere talentenjachten - een groot geheim met zich mee. Maar na 25 jaar vindt de Amerikaan het tijd om met de waarheid voor de dag te komen. De danser komt net uit een afkickkliniek voor zijn alcoholverslaving, onthult hij aan Chantal Janzen in '&C Magazine'.

''Ik durf het nu eindelijk hardop te zeggen: ik ben 25 jaar alcoholist geweest''

Dan belde Chantal op omdat hij een geheim met Nederland wilde delen dat hij al heel lang met zich meedraagt. ''Ik durf het nu eindelijk hardop te zeggen: ik ben 25 jaar alcoholist geweest. Ik kom net uit een afkickkliniek'', vertelt de danser. ''Ik heb jarenlang een masker op gehad. Nu wil ik er open en eerlijk over zijn. In stilte lijden was vermoeiend en nu ik terugkijk onnodig.''

De tv-persoonlijkheid realiseerde zich nooit hoe groot de impact van zijn probleem was - op zijn eigen leven, maar ook dat van zijn dierbaren. ''Ik ging eraan kapot. Niet alleen ik, maar mijn hele gezin was er de dupe van. Ik was continu angstig en gespannen. Ik was emo­tioneel afwezig, was er nooit bij met mijn hoofd als ik met mijn gezin was.''

''Alcoholisme is een egoïstische ziekte", vervolgt Dan in het tijdschrift. "Ik dacht altijd dat ik alleen mezelf pijn deed, maar in werkelijk­heid deed ik iedereen om me heen pijn."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Dan Karaty laat van zich horen na spoedoperatie: 'Alles is anders nu'

Dan heeft het probleem jarenlang geheim weten te houden en gaf zichzelf daarvoor zelfs schouderklopjes. ''Daar was ik ook trots op: dat ik zo goed was in dingen ver­bergen. Dat ik zo’n ‘succesvol' leven kon leiden zonder dat iemand iets doorhad.'' Daardoor hebben de mensen om hem heen en de kijkers op nooit iets op kunnen merken van deze verslaving.

Dan was verder erg gedisciplineerd, wat het nog moeilijker maakte voor mensen om iets op te merken: ''Als ik aan het werk was, dronk ik niet. Nooit. Als de camera’s aan waren, voelde ik me comfortabel, zat ik in mijn rol. Maar zodra bijvoorbeeld een reclameblok begon, brak het zweet me uit. Dan moest ik gaan smalltalken met medejuryleden, met jou, bijvoorbeeld'', verklaart Dan aan Chantal.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Dan Karaty raakte in depressie door zelfreflectie tijdens coronacrisis

De danser kan precies uitleggen hoe deze verslaving langzaam in zijn leven is geslopen. ''Toen ik zeventien was, eindigden avondjes stappen met vrienden al in black­outs omdat ik te veel dronk. Het werd een probleem toen alcohol een gewoonte werd. Ik had last van paniekaanvallen in de buurt van mensen. Ik was bang voor sociale situaties, zelfs met vrienden. Om dat gevoel te verdo­ven, dronk ik. Veel."

Na een tijd in de afkickkliniek te hebben gezeten. Kijkt de tv-persoonlijheid met een frisse blik naar de toekomst. ''Het voelt alsof ik mijn tweede leven begin. Al ben ik realis­tisch, ik denk niet dat alles makkelijk gaat zijn. In mijn Insta­-bio staat: it’s ok not to be ok. Die boodschap wil ik uitdragen. Het leven hoeft niet perfect te zijn.''

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Dit jurylid vervangt Dan Karaty in Holland's Got Talent

De manager van Dan heeft zojuist namens hem een verklaring naar buiten gebracht: "Ik heb altijd mijn best gedaan om mijn privéleven privé te houden. Dit volgende hoofdstuk is dan ook ongemakkelijk op verschillende manieren, maar als het maar één familie helpt, dan is het dat al waard. Het in stilte lijden heeft te lang zijn tol geëist van mij en mijn familie. Ik ben dankbaar dat ik op een plek ben waar ik mijn verhaal kan delen, en ik wil Chantal bedanken dat ze me daarbij heeft geholpen. Als ik vanavond bij Beau zit, kan ik mijn reis voortzetten, in mijn eigen woorden", aldus Dan. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!