Beeld © ANP

Jeroen van Koningsbrugge wil mensen bewust maken van armoede

18 december 2021 07:30

Jeroen van Koningsbrugge (48) speelt vanavond in Scrooge Live de hoofdrol van Ebenezer Scrooge. Omdat hij vroeg zelf te maken heeft gehad met armoede, vindt hij belangrijk dat er in Scrooge Live aandacht wordt gevraagd voor kinderarmoede, zo vertelt hij aan het ANP.

"Als je het kan betalen, dan sta je daar helemaal niet bij stil"

"Wij hadden het niet breed vroeger", blikt de acteur terug. "Ik weet nog dat ik 'nieuwe' schoenen kreeg. Maar die waren tweedehands, en dat zag je gewoon. Daar werd ik heel erg mee gepest." Kwalijk neemt hij dat zijn vroegere klasgenoten niet. Want kinderen zijn nu eenmaal goudeerlijk, zegt hij. "Die denken daar helemaal niet over na."

Jeroen kreeg vaak kleren en schoenen van zijn neefjes, die daar niet meer in pasten. Volgens hem is zelf kleding kunnen uitzoeken, in plaats van alles moeten aannemen, dan ook een luxe waar veel mensen zich niet eens bewust van zijn. "Als je het kan betalen, dan sta je daar helemaal niet bij stil. Maar daarom is het goed om mensen hier bewust van te maken." Dat gebeurt in de uitzending, waarmee Nationaal Fonds Kinderhulp geld ophaalt voor nieuwe kleding voor kinderen die in armoede leven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Buddy Vedder en Jeroen van Koningsbrugge spelen in Misfit 3

Het verhaal komt van A Christmas Carol, geschreven door Charles Dickens. Toentertijd al bedoeld om aandacht te vragen voor misstanden in de maatschappij. Het verhaal gaat over de ontzettend gierige Scrooge. Hij wordt geconfronteerd door drie geesten, een van het verleden, een van het heden en een van de toekomst. Langzaamaan wordt Scrooge warmer en guller tegenover zijn omgeving. Scrooge Live krijgt 'een eigentijdse twist', stelt de omroep, en is geschreven door Kasper van Kooten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jeroen van Koningsbrugge maakt Nederlandse 'Kamp Waes'

Vorig jaar, toen Scrooge Live voor het eerst werd uitgezonden, werd Jeroen al gevraagd. Destijds kon hij niet. Dit jaar is hij opnieuw benaderd. Als verteller van het verhaal, eigenlijk. "Maar ik zei, dan wil ik wel Scrooge spelen natuurlijk." De meest interessante rol, denkt hij. Leuk om steeds zachter te mogen spelen. Hij heeft zeker naar het optreden van zijn voorganger Richard Kemper gekeken en het verhaal goed bestudeerd. "Maar je wil het wel op je eigen manier doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jeroen van Koningsbrugge heeft goed nieuws voor JURK!-fans

Hij denkt dat mensen zeker iets kunnen leren van het verhaal over de gierigaard. "We leven in een wereld waar het altijd om het individu gaat. Deze uitzending kan mensen misschien weer bewuster maken van anderen, doordat het echt draait om het samen dingen delen." Maar, zegt hij, "als je echt zo bent als Scrooge, dan gaat één uitzending je niet veranderen natuurlijk".

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!