Beeld © ANP

Koen over verslaving: 'Snuiven was enige wat ik nog deed'

03 januari 2022 18:09

Voor Koen Pieter van Dijk (29), beter bekend als Koen Kardashian, was 2021 een bewogen jaar. Na maar liefst 10 jaar drugs te hebben gebruikt, ging hij eindelijk naar een afkickkliniek. In de nieuwe 'LINDA. Meiden' vertelt hij openhartig over deze moeilijke periode én wat er allemaal aan vooraf ging.

Eigenlijk zou Koen in januari van dit jaar al naar rehab gaan, maar door onvoorziene omstandigheden moest de kliniek tijdelijk zijn deuren sluiten. Vanaf dat moment ging het pas écht fout, zo vertelt hij. "In die periode veranderde ik van gedachten over rehab. Hoewel iedereen het me afraadde, dacht ik dat ik het zelf kon: afkicken." Al snel bleek dat dit helemaal niet ging. "Ik wil corona niet de schuld geven, maar in plaats van minder, werd mijn verslaving juist erger. Stiekem begon ik in mijn eentje thuis te gebruiken. 's Ochtends bij mijn koffie snoof ik al. Vijf gram per dag, dat is veel. Ik sliep niet, was altijd wakker."

Pas in juli kwam bij Koen het besef dat hij echt iets moest gaan doen. "Het was een kwestie van leven of dood. Inmiddels ben ik negen kilo aangekomen, kun je nagaan hoe dun ik was. Ik zat in een vicieuze cirkel waar ik niet meer uitkwam." Hij belde zijn goede vriendin Anna Nooshin, die op dat moment in Capri zat maar direct het vliegtuig pakte naar Nederland. Zij bracht hem diezelfde dag nog naar zijn ouders, die regelden dat hij naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika kon.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koen Kardashian kan niet meer fronsen door de botox

Eenmaal in de kliniek kreeg hij zogeheten 'schadebrieven', lelijke brieven van zijn dierbaren. Voor Koen was dat het keerpunt. "Tijdens groepssessies werd die hardop voorgelezen, iedereen hoort dus wat je hebt gedaan en hoe je familie daaronder heeft geleden. Nou, dat werkt effectief kan ik je zeggen. Het waren vreselijk zware momenten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koen Kardashian pakt draad weer op: 'Zat in mijn eigen gevangenis'

Inmiddels is Koen weer terug in Nederland. Hoewel zijn periode in de afkickkliniek er op zit, is hij er nog niet. "Nu pas begint het proces. Elke dag moet ik mezelf herinneren dat ik verslaafd ben. De duivel zit op mijn schouder en het spul is zo besteld en gedaan. Triggers blijven er altijd, het is makkelijk om in mijn oude patroon te vallen. Gelukkig is dat niet gebeurd, en dat gaat ook niet gebeuren. Ik woon nu tijdelijk bij mijn ouders in Rotterdam."

Koen is momenteel met Kim Feenstra te zien 'Kim & Koen gaan het anders doen'. In dit programma, dat te zien is op Discovery +,  ruilen zij hun stadse leventje, vol luxe en glamour, voor een echt boerenbestaan in het mooie Twente.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!