Frank van der Lende Beeld © ANP

Frank van der Lende moest uitvaart van vader missen door corona

10 januari 2022 12:37

Frank van der Lende (33) heeft bepaald geen gemakkelijk jaar achter de rug. Begin 2021 moest de 3FM-dj afscheid nemen van zijn vader, die overleed aan het coronavirus. Zijn opa overleed nog geen drie weken later. In 'De Gevaarlijkste Wegen' blikt hij tegenover zijn reisgenoot Henk Grol (36) terug op deze moeilijke periode.

"Ik heb gelukkig nog een beetje met hem kunnen praten"

Frank vertelt dat zijn vader op zijn 61ste de diagnose Alzheimer kreeg. Nadat zijn kledingzaak failliet was gegaan, besloot zijn vader taxichauffeur te worden. Als vervolgens blijkt dat hij regelmatig de weg niet kan vinden, vermoedt zijn familie dat hij wellicht last heeft van een burn-out. Al snel blijkt de vork toch anders in de steel te zitten. "Via instanties kwamen we bij het Alzheimer-centrum terecht. Daar kreeg hij die diagnose", zo vertelt Frank.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Frank van der Lende en vriendin Hanna worden ouders

Toch is zijn vader niet aan de ziekte van Alzheimer overleden, zo legt Frank uit. "Hij is uiteindelijk overleden aan corona. Hij had dus Alzheimer en corona en toen is hij 's nachts van de trap gevallen. Daarmee is hij in het ziekenhuis terechtgekomen. Uiteindelijk is hij in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van corona." Frank heeft zijn vader nog wel kunnen bezoeken, al moest hij daarvoor wel volledig ingepakt worden in een speciaal pak. "Ik heb gelukkig nog een beetje met hem kunnen praten. Hij zei: 'We gaan nog wel fietsen hè.' Hij wilde altijd maar fietsen met mij en mijn broer. Mijn broer kwam de volgende dag en op dat moment was hij eigenlijk al niet meer aanspreekbaar."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

3FM-dj Frank van der Lende verliest vader: 'Ga je zo missen'

Een paar dagen later blijkt dat Frank zelf ook het coronavirus heeft. "Ik ben daardoor niet op de uitvaart van mijn vader geweest. Ik heb op de laptop samen met mijn vriendinnetje, want zij was ook ziek, gekeken. We waren dus wel samen." Nog geen drie weken later krijgt Frank nóg een klap te verwerken, als blijkt dat zijn opa is overleden. "Mijn opa mankeerde niets. Hij was 90 en had een topleven. Hij was echt mijn vriend. Echt een beetje mijn tweede vader. Ik belde altijd lekker met hem over voetbal en over het leven. Hij luisterde ook naar mijn programma. Ik heb echt de beste opa van de wereld gehad, maar die kneep er dus drie weken later tussenuit."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Frank van der Lende ziet huwelijk door zijn vingers glippen

De 3FM-dj staat door deze gebeurtenissen toch wel heel anders in het leven dan voorheen. Zo wil hij mensen meer vrijheid geven. "Ik kende weinig tegenspoed in mijn leven, maar toen mijn vader ziek werd was dat de eerste echte tegenslag. En daarna die drie weken..."

Frank heeft eerder een serie over zijn dementerende vader gemaakt en daar vertelt hij hieronder meer over.

Hugo Borst en Frank van der Lende over Alzheimer

11:05

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!