S10 Beeld © ANP

S10 in eerste halve finale Eurovisiesongfestival: 'Niet gunstig'

25 januari 2022 12:43

Zangeres S10 (21) is ingedeeld in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De loting vond dinsdagmiddag plaats in Turijn, waar de 66e editie van het muziekevenement dit jaar plaatsvindt. We vroegen songfestivaldeskundige Aran Bade (36) over onze kansen op het grootste muziekfeest van het jaar.

"Vanaf die plek wist geen enkel land ooit het songfestival te winnen"

S10 treedt op in de eerste helft van de eerste halve finale. Daarin zijn ook onder meer Albanië, Letland, Zwitserland, Slovenië, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en Litouwen ingedeeld. In de tweede helft komen Noorwegen, Rusland, Portugal, Denemarken, Armenië, Oostenrijk, Kroatië, IJsland en Griekenland in actie.

Volgens Aran had Nederland het beter kunnen treffen. "Het loten van de eerste helft van een halve finale is niet gunstig. Resultaten van vorige edities laten zien dat je meer kans maakt om de finale te halen als je later in de competitie aantreedt. Maar met een goed liedje zou het niet moeten uitmaken waar je start. Wel gevreesd is de tweede startpositie. Vanaf die plek wist geen enkel land ooit het songfestival te winnen."

Mocht de zangeres doorgaan naar de finale, dan heeft deze startpositie ook zo zijn voordelen. "Als S10 een plek in de finale weet te bemachtigen heeft ze een fijn schema om zich voor te bereiden. Ze hoeft dan pas vrijdag weer te repeteren om op zaterdag 14 mei aan te treden in de grote finale", legt hij uit. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Froukje en S10 brengen volgend jaar samen nummer uit

Aran vervolgt: "Qua concurrentie zitten we gelukkig niet in de pool des doods. De andere landen die aantreden in de eerste halve finale mogen alleen punten geven. Die concurrerende landen zijn in de geschiedenis Nederland meestal gunstig gezind in het geven van punten. De vakjury's van Noorwegen, IJsland en Oostenrijk geven de afgelopen jaren punten voor de wat meer eigenzinnige inzendingen die Nederland stuurt, gekozen door een selectiecommissie."

De andere halve finale bestaat namelijk uit Montenegro, Australië, Georgië, Cyprus, Roemenië, Tsjechië, Servië, Finland, Azerbeidzjan, San Marino, Polen, België, Noord-Macedonië, Zweden, Israël, Malta, Estland en Ierland. De eerste halve finale is op dinsdag 10 mei en de tweede op donderdag 12 mei. Op beide avonden gaan tien landen door naar de finale, die op zaterdag 14 mei is.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Zó kreeg S10 te horen dat ze mee mocht doen aan Songfestival

Cornald Maas heeft er als bekendste songfestivalkenner van het land natuurlijk ook een mening over. Tegen het ANP zegt hij: "Op het eerste gezicht lijkt Nederland (alweer) de sterkere halve finale geloot te hebben, maar: het recente verleden wees juist uit dat ook 'sterke' en favoriete landen voortijdig kunnen sneuvelen", schetst hij. Het gaat volgens hem uiteindelijk om het liedje en hoe dat wordt uitgevoerd. "En al die songs kennen we nu nog niet. Als lied en uitvoering meer dan in orde, zijn bereik je hoe dan ook de finale, ongeacht de startpositie."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Zó kreeg S10 te horen dat ze mee mocht doen aan Songfestival

Nederland doet voor de 62e keer mee aan het songfestival. Het deelnemersveld bestaat in totaal uit 41 landen. De laatste winnaar Italië staat al in de finale en ook Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn als lid van de zogenoemde 'big five' al verzekerd van een finaleticket. Italië hoort hier normaal gesproken ook bij.

Vorige maand maakte AVROTROS bekend dat S10, de artiestennaam van Stien den Hollander, namens Nederland naar Turijn gaat. Haar inzending is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het een Nederlandstalig nummer wordt. Het is voor het eerst sinds 2010 dat er weer een Nederlandstalig liedje te horen zal zijn op het songfestival.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!