André van Duin Beeld © ANP

André van Duin schaamt zich voor zijn vroegere werk

27 januari 2022 14:13

Waar menig BN’er de meest nare berichten over zichzelf terugvindt op Twitter, heeft André van Duin daar weinig last van. In een nieuwe aflevering van de 'PodBast' vertelt de komiek dat mensen over het algemeen altijd 'heel vriendelijk en aardig' tegen hem zijn. Zelfs als het gaat over zijn eerdere werk, terwijl de 74-jarige daar zelf niet meer zo over te spreken is.

"De Dik Voormekaar Show, dat vond ik allemaal wel leuk. Maar die begintijd… daar ben ik geen fan van"

André is nu in het hele land zeer geliefd, maar dat was in het begin van zijn carrière wel even anders. Omdat er toen nog geen social media was, kreeg hij dat echter zelf niet zo mee. André vertelt in de podcast PodBast: "Als mensen het niet leuk vonden, dan luisterden ze gewoon niet. Of ze stuurden wel eens een briefkaart, maar dat was al heel veel werk - en dan moet je hem ook nog opsturen en een reactie geven. Tegenwoordig is het natuurlijk heel makkelijk: je gaat thuis zitten en je tikt wat. Maar vroeger moest je moeite doen om kritiek te leveren, de meeste mensen begonnen daar niet aan."

Volgens de grappenmaker is het meer dan logisch dat niet iedereen fan is; je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Zelf is hij, nu hij terugkijkt, ook niet zo te spreken over zijn eerdere werk. "Als ik dingen terugzie van heel vroeger dan denk ik ook: my god, dat ik dat gedaan en gedurfd heb. Verschrikkelijk", legt de acteur uit. "Helemaal in de begintijd zie ik nu dingen… die zou ik nu niet meer doen, die zijn helemaal niet leuk of amateuristisch. (…) De Dik Voormekaar Show, dat vond ik allemaal wel leuk. Maar die begintijd… daar ben ik geen fan van." Eind jaren 60 en begin jaren 70 deed André onder meer Dag dag heerlijke lach, Het meisje met de blauwe hoed en De Lachcarrousel. Eind jaren 70 ontstond er enige ophef over zijn typetje Willempie nadat twee onderwijskrachten uit Kampen, met financiële steun van ouders van gehandicapte kinderen, een kort geding aanspanden tegen André. Zij zagen in het personage een 'karikaturale typering van een minder begaafd iemand'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André van Duin zoekt opnieuw modeltreinbouwers voor competitie

Inmiddels heeft André met programma's als Denkend aan Holland, Heel Holland Bakt en Het geheime dagboek van Hendrik Groen wel bewezen dat hij voor kwaliteit staat en wint hij de een na de andere prijs. Zo nam hij in oktober nog de Televizier-Ster voor beste presentator in ontvangst. Of al die roem hem nog niet naar zijn hoofd is gestegen? Volgens Nederlands grootste volkskomiek is het inderdaad zo dat alle mooie woorden ervoor kunnen zorgen dat je naast je schoenen gaat lopen. 

"Daar moet je voor oppassen, dat je er niet immuun voor wordt - vooral de laatste tijd, de laatste jaren. Nu ik ook wat ouder word, krijg je ook meer respect geloof ik. En ook de dingen die ik ernaast ben gaan doen... maar het is mijn hele carrière al zo gegaan", vervolgt hij. "Toen ik begon met die sketches was het allemaal vreselijk en onderbroekenlol en toen kreeg ik de De Dik Voormekaar Show; toen kreeg ik ineens studentikoos en de incrowd van Hilversum, kreeg ik heel ander publiek erbij. En de laatste tijd speel ik niet meer de komiek, maar ben ik aan het presenteren. Je hebt zo'n breed publiek gekregen en zoveel generaties."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Samenwerking André van Duin en Danny Vera mooiste tv-moment 2021'

Liever heeft André wat opbouwende kritiek. "Als mensen honderd keer roepen 'geweldig', dan denk je ook op den duur: dan ben je eigenlijk niet meer blij. Een kritische noot is dan veel interessanter en onthoud je ook beter", aldus de komiek.

André was onlangs ook te gast in Aran on Tour. Hierin vertelde de 74-jarige wel weer open te staan voor een nieuwe liefde. De hele video kijk je hieronder:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!