Janey Jacké Beeld © Cyriel Jacobs

Janey Jacké over optreden voor RuPaul: 'Dan wil je presteren'

1 februari 2022 13:06

"Condragulations, you're a winner baby." Die woorden kan de Nederlandse drag queen Janey Jacké (29) zomaar eens uit de mond van RuPaul (61) gaan horen. Vanaf dinsdagavond is ze op de Britse zender BBC3 namelijk te zien in 'RuPaul's Drag Race: UK versus the World'. Daarmee is ze de eerste Nederlandse in een internationale reeks van 'Drag Race'. "Een ontzettende eer", noemt Janey het in gesprek met RTL Boulevard.

"Het eerste seizoen is je introductie aan de wereld en nu moet je bewijzen dat je gegroeid bent"

Janey maakte furore in het eerste seizoen van Drag Race Holland, waarin ze als runner-up achter Envy Peru eindigde. Na die reeks gaf ze meermaals aan wel oren te hebben naar een All Stars-seizoen, waarin queens uit eerdere seizoenen het tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk kreeg ze om 03.00 uur 's nachts Nederlandse tijd een mailtje met de vraag of ze interesse had voor een internationale variant, met oud-deelnemers van over de hele wereld. "'Yes, yes, yes, I'm in', zei ik meteen", zegt Janey. "Toen ik 's ochtend wakker werd dacht ik: oké, wat ga ik eigenlijk doen?"

De voorbereidingen voor de Nederlandse en internationale variant waren nagenoeg gelijk. "Je weet hoeveel looks je mee moet nemen en wat de thema's voor de runways zijn", aldus Janey. "Het spel is gewoon heel anders. Het eerste seizoen is je introductie aan de wereld en nu moet je bewijzen dat je gegroeid bent. Nu neem je het op tegen queens die het allemaal al voor de tweede keer, of zelfs vaker, doen. Iedereen zit op een hoger level."

Dat het volledige seizoen in het Engels is, is voor de van oorsprong Volendamse Janey geen enkel probleem. "Ik doe al zo lang zo veel in het Engels. Het is bijna m'n eerste taal. Ik spreek zowel vloeiend Engels als Nederlands." Sterker nog, de Nederlandse was juist blíj dat ze Engels kon praten. "In Drag Race Holland miste ik dat weleens, omdat het zo'n groot deel van mijn manier van praten is."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Nederlandse Janey Jacké doet mee aan internationale Drag Race-variant

Met haar verschijning op de main stage van RuPaul's Drag Race: UK versus the World is Janey de eerste Nederlandse drag queen die Nederland vertegenwoordigt, maar óók de eerste die gejureerd wordt door RuPaul en Michelle Visage, die samen al jarenlang achter de jurydesk zitten. "Dat is heel bijzonder", zegt Janey daarover, die in de Nederlandse variant commentaar kreeg van Fred van Leer en Nikkie Plessen. "Ru en Michelle hebben zoveel kennis waar je wat mee kunt voor in de rest van je carrière."

Wat is het voornaamste verschil in het jureren van Ru en Michelle tegenover Fred en Nikkie? "Je merkte dat Nikkie vooral op de fashion lette en Fred op de drag. Ru en Michelle kijken naar nog veel meer factoren. Dat is een beetje het grote verschil. Maar tegelijkertijd wil je iedereen die achter die desk zit net zo trots maken." Toch geeft het feit dat Janey nu tegenover RuPaul, de bedenker van het programma, en Michelle staat extra druk. "Ik kijk al zo lang tegen hen op, dan wil je ook presteren."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Winnares Drag Race Holland 2 bekend: 'Dit is niet te geloven'

De serie is al bijna een jaar geleden opgenomen. "In maart al, dus ik heb het al die tijd stil moeten houden." De enige die het wist, was Janeys moeder. "En mijn management natuurlijk, maar zij zaten niet in de mailwisselingen." Nu de aftrap van het seizoen nabij is, voelt Janey zich meer een vertegenwoordiger van Nederland dan tijdens de opnames. "Toen wisten mensen natuurlijk ook niet dat ik meedeed. Je stapt er gewoon lekker nuchter, op z'n Hollands in."

Sinds bekend is dat Janey meedoet, krijgt ze niets dan positieve reacties van haar collega's uit Nederland. "Iedereen was echt superblij voor me. Fred heeft me nog een lief berichtje gestuurd waarin stond dat hij trots op me is. Veel Nederlanders zijn trots, dat merk je wel en dat is hartverwarmend." Maar ook het publiek uit andere landen omarmt Janey sinds de cast bekend werd gemaakt. En ook dat motiveert: "Ik wil mezelf natuurlijk nog meer laten zien nu er meer mensen van over de hele wereld meekijken."

Tekst gaat door onder de foto.

Janey Jacké

Dinsdagavond ziet Janey zichzelf voor het eerst op de televisie. Ze kijkt 'lekker in Volendam', bij haar moeder thuis. "Mijn vriend is er ook, nog een vriendin en Envy Peru. We hebben speciaal hiervoor BBC3 aangeschaft. Het wordt helemaal leuk."

Naar zichzelf kijken vindt Janey niet zo'n ding. "Je eigen geluid horen is voor iedereen wel een ding, denk ik, maar verder kan ik mezelf prima zien. Je leert jezelf dan ook weer anders kennen. Tijdens die opnames word je een ander persoon, maar tijdens het terugkijken maak je opnieuw een reis met jezelf door." Wel is Janey op zulke momenten kritisch op zichzelf. "In de trailer van het seizoen alleen al zie ik 23 dingen die ik anders had willen doen. Maar dat betekent ook dat je gegroeid bent."

Wat de Nederlandse drag queen vooral mooi vindt aan het gloednieuwe seizoen is de rode draad die erin zit: "We komen uit landen van over de hele wereld bij elkaar en we bouwen een sisterhood op. We begrijpen elkaar en staan open voor elkaars verhaal. Dat vind ik een mooie boodschap, vooral in deze tijd."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!