Cornald Maas Beeld © ANP

Cornald Maas vindt 'finale halen al lang niet meer het enige streven'

3 maart 2022 17:56

AVROTROS heeft met opzet weer een songfestivalinzending gekozen die niet in de mainstreampopmuziek past. De omroep wil onderscheidend zijn en hoopt met S10 (21) in Turijn weer hoge ogen te gooien, zegt Cornald Maas (59) van de selectiecommissie tegen het ANP.

"Het zou ook heel erg over het nu kunnen gaan met al die Oekraïense gezinnen"

De songfestivalcommentator noemt het liedje De Diepte, dat S10 donderdag presenteerde, "een song met een ziel". "Daar kan je van houden of niet maar ik vind dat je altijd een risico moet nemen in plaats van op safe spelen met een gemiddelde popsong. Dan kan je wel wat punten sprokkelen maar nooit genoeg voor een overwinning. Bij deze song is het veel meer erop of eronder. Dat is niet alleen spannend, maar ik denk nog steeds dat dat de beste weg naar succes is."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

S10 had lied De Diepte bijna niet ingeleverd bij selectiecommissie

Of De Diepte op het songfestival kan overleven is volgens Maas nog de vraag, maar hij heeft er zelf vertrouwen in. "We hebben met de commissie natuurlijk de discussie gehad over dat het om een Nederlandstalig lied gaat. Maar bij dit nummer begrijp je ook waar het over gaat als je het niet verstaat. Het is een nummer met veel zeggingskracht dat een bepaalde melancholie raakt en ook iets troostrijks heeft."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

S10 in tranen na presentatie songfestivalnummer: 'Kom van ver'

De commissie is ook dit jaar uitgegaan van de song en niet van de artiest. Dat gebeurde voor het eerst in 2019, toen direct gewonnen werd met Arcade van Duncan Laurence. "Er zijn parallellen, ook met Grow de eerste inzending van Jeangu Macrooy in 2020 overigens. Dat waren net als De Diepte ook liedjes die zeiden: 'kom maar, ik vertel je dit en ik vertel het aan jou'."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

S10 verrast radio-dj's met songfestivalnummer De Diepte

De Diepte gaat in de eerste plaats over de mentale problemen die S10 heeft gehad, maar volgens Cornald kun je er meer uit halen zoals bijvoorbeeld een klassieke break-upsong. "Het zou ook heel erg over het nu kunnen gaan met al die Oekraïense gezinnen die uiteengereten worden omdat moeder en kind het land verlaten en vader achterblijft om het land te verdedigen. Het schemert er allemaal doorheen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Emotionele teksten songfestivalnummer S10 maken het zo sterk'

Cornald gaat ervan uit dat S10 in mei in Turijn meedoet met de beste liedjes. "De finale halen is al lang niet meer ons enige streven", zegt hij. En met S10 op het podium, zou het weer kunnen lukken. "We weten dat ze goed kan optreden. Ze is een magische artiest met een dwingende en charismatische uitstraling en een stem die haar nooit in de steek laat."

S10 wist meteen dat songfestivalnummer Nederlandstalig moest zijn: 'Zou anders niet klinken'

02:14