Flikken Maastricht Beeld © William Rutten

Cast Flikken Maastricht aangezien voor echte agenten

25 maart 2022 18:07

'Flikken Maastricht' is al zestien seizoenen op de buis, toch zijn er nog genoeg Nederlanders die het politiedrama niet volgen en geen idee hebben wie Eva van Dongen en Floris Wolfs zijn en hen aanzien voor échte politieagenten. Maar ook het tegenovergestelde komt voor: dat mensen denken dat de acteurs in het dagelijks leven óók agenten zijn. Dat vertelt de cast in een nieuwe aflevering van 'Flikken de Podcast'.

"Dan ineens zie je wat zo’n pak teweegbrengt bij mensen"

Gepensioneerd politieagent Erik is de vaste adviseur van Flikken Maastricht, maar de acteurs zijn na al die jaren ook aardig op de hoogte. Zo is Victor Reinier al 28 jaar 'politieman': hij zat twaalf jaar bij Baantjer en is nu al zestien jaar te zien in Flikken. De acteur is inmiddels dus een echte professional, maar voor het meer realistischere werk is Erik het eerste aanspreekpunt. "Je maakt een politieserie dus de samenwerking met de politie is evident, dat moet anders wordt het niks", aldus Victor.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Victor Reinier heeft spijt van verhanging Wolfs in Flikken Maastricht

Om de serie zo realistisch mogelijk te houden, is een goede opleiding best belangrijk voor de cast. Iets wat Angela Schijf één van de leukste dingen vindt die ze ooit gedaan heeft. "Ik vind het jammer dat we niet meer op de schietbaan staan", vertelt ze. "Ik heb de trainingen natuurlik gevolgd, ben mee geweest op patrouille (...) dat waren allemaal van die spannende situaties en ik mocht op de eerste rij meekijken." Ook heeft ze wel eens met politieagent Erik door de straten gelopen in uniform, om te ervaren hoe mensen dan naar je kijken. "Het is een soort natuurlijk overwicht", aldus Angela.

Acteur Sergio IJssel, die Romeo speelt in de serie, merkte ook meteen dat er anders naar hem werd gekeken in uniform. "Dan ineens zie je wat zo’n pak teweegbrengt bij mensen. Of als je in zo’n politieauto zit, mensen gaan ineens langzamer rijden. Je ziet echt dingen gebeuren waarvan je denkt... wauw oké."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angela Schijf had moeite met gebruik echt wapen voor Flikken Maastricht

Die tripjes met de brigadiers door de straten van Maastricht waren in de beginperiode van Flikken. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en hebben we de gezichten van Angela en Victor steeds beter leren kennen. Toch zijn er nog zat mensen die de show niet volgen. Zij zien gewoon iemand van de politie. "Sommigen mensen kunnen dat onderscheid niet maken", legt Sergio uit. "Die denken dat ik ook een agent in het echte leven bent." Eén keer werd hij zelfs aangesproken als Romeo toen er een incident plaatsvond.

Ook Oda Spelbos blijkt heel overtuigend als politieagent. "Ik heb wel eens gehad dat we ergens aan het spelen waren, Angela en Victor waren natuurlijk al wat beroemder, dan stond ik ernaast als politieagent en dan stonden er omstanders die keken die dan zeiden: 'Nou mevrouw agent als u goed uw best doet dan mag u misschien volgend jaar ook wel meedoen'. Toen stond ik al 25 jaar op het toneel!"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angela Schijf vertelt waar de bami en chocomel in Flikken vandaan komen

En daar blijft het niet bij. Ook krijgen ze op de meldkamer regelmatig telefoontjes binnen die vragen naar Eva van Dongen. "Je komt echt de vreemdste dingen tegen", aldus politieman Erik. Ook bij Victor lopen fantasie en realiteit nog wel eens door elkaar, maar loopt daar nou Vledder of is het toch Wolfs? "Mensen spreken mij, zeker in Maastricht, aan met Wolfs", vertelt hij. "In Amsterdam is het 50/50, het is ook een beetje een generatie-dingetje."

Flikken de Podcast is wekelijks te beluisteren via de bekende podcastplatforms.

Victor Reinier over nieuwe seizoen Flikken Maastricht: 'Beste boeven tot nu toe'

02:28

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!