Beeld © ANP

Dít zijn de winnaars van de Oscars in 2022

28 maart 2022 06:05

De film 'CODA' is toch wel de grote verrassing geworden bij de uitreiking van de Oscars. De coming of age-film over een tienermeisje in een gezin dat verder uit dove mensen bestaat, won de prijzen voor beste film, beste scenario én beste mannelijke bijrol. Acteur Troy Kotsur, die de vader speelt in de film, is de eerste dove mannelijke acteur die een Oscar heeft gewonnen. 'CODA' is bovendien de eerste film van een streamingdienst die bij de Oscars met de hoofdprijs naar huis gaat.

"Ik ben geroepen om mensen lief te hebben en te beschermen"

De meeste prijzen gingen naar de sf-film Dune, die zes beeldjes won. Het ging echter om allemaal technische categorieën. Dune kreeg de beeldjes voor beste muziek, geluid, montage, camerawerk, speciale effecten en production design. De film vertelt over een briljante jongeman die naar de gevaarlijkste planeet van het universum moet reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Will Smith geeft Chris Rock een klap tijdens Oscarceremonie

De film die de meeste nominaties ontving, The Power of the Dog, kreeg slechts één Oscar. Jane Campion won de prijs voor beste regisseur. Zij is daarmee de derde vrouw in de geschiedenis die deze eer te beurt valt.

Will Smith won de Oscar voor beste acteur in de film King Richard. Hij kreeg de prijs voor zijn rol als Richard Williams, de vader van de tennissende zussen Serena en Venus Williams. Tijdens het dankwoord van Smith rolden de tranen over zijn wangen. Hij maakte zijn excuses aan de Academy voor een incident eerder op de avond waarbij hij comedian Chris Rock een klap gaf. 

"Kunst imiteert het leven, ik lijk nu ook op een gekke vader, net zoals dat werd gezegd van Richard Williams", aldus de acteur. "Liefde zorgt ervoor dat je gekke dingen doet. Ik ben diep overweldigd op dit moment in mijn leven. En door de zaken die God wil dat ik doe in de wereld op dit moment. Ik ben geroepen om mensen lief te hebben en te beschermen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zoveel verdienen sterren voor het presenteren van de Oscars

Jessica Chastain werd gekozen tot beste filmactrice van het afgelopen jaar. Ze won voor haar rol in biopic The Eyes of Tammy Faye. Tammy Faye was de vrouw van een televangelist, met wie zij een enorm lucratieve christelijke televisiezender opzette. Haar man Jim, die heimelijk homoseksueel was, werd uiteindelijk veroordeeld voor grootschalige fraude. In haar toespraak vroeg Jessica aandacht voor de lhbti-gemeenschap en mensen die worstelen met suicide-gedachten.

Tijdens de openingsmonoloog haalden de drie presentatrices ook al hard uit naar Florida, waar de Don’t Say Gay-wet, die lessen over seksuele diversiteit verbiedt, tot veel opschudding heeft geleid. "Voor iedereen in Florida: we gaan vanavond een gay avond hebben", verzekerden Amy Schumer, Regina Hall en Wanda Sykes de kijkers. Daarna herhaalden zij het woord gay meerdere malen achter elkaar. De omstreden wet leidde tot veel protesten binnen het Walt Disney-concern omdat de hoogste baas zich wekenlang niet uitsprak tegen de wet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sean Penn wil Oscars boycotten als Zelenski niet welkom is

Ook Ariana DeBose, die de prijs voor vrouwelijke bijrol won, brak een lans voor de lhbti-gemeenschap. Zij won het beeldje voor haar vertolking van Anita in de remake van de West Side Story. Bijzonder is dat Rita Moreno, de actrice die in de oorspronkelijke versie van de West Side Story de rol van Anita speelde, daar in 1962 ook een Oscar won.

Ariana bedankte Rita in haar toespraak ook 'omdat je de weg heeft vrijgemaakt voor zoveel andere Anita's zoals ik'. De actrice beklemtoonde de kansen die zij als queer actrice van kleur heeft gekregen in Hollywood. "Er is een plek voor ons", sloot zij af, een verwijzing naar een van de bekendste nummers uit de West Side Story. De 31-jarige is de eerste openlijk homoseksuele vrouw van kleur die een Oscar won ooit.

Ook Billie Eilish ontving een Oscar. Zij kreeg deze voor het nummer dat ze voor de De James Bond-film No Time To Die schreef. Disneyfilm Encanto ontving een Academy Award voor beste animatiefilm.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lin-Manuel Miranda afwezig bij Oscars na positieve coronatest vrouw

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!