Beeld © ANP

Advocaten in Marengo-proces gaan tijdelijk staken

29 maart 2022 15:01

De advocaten van verdachte Mohamed R. in het Marengo-proces, Nico Meijering en Christian Flokstra, leggen de verdediging van hun cliënt na vandaag tijdelijk stil.

"De kroongetuige is bezig geweest met een verbeten strijd om zoveel mogelijk geld te krijgen"

Dat zeiden zij dinsdagochtend in de zwaarbeveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam-Osdorp. Directe aanleiding voor hun staking is het feit dat ze de vriendin van kroongetuige Nabil B. niet mogen horen over berichten die hij op een iPhone zou hebben gestuurd. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Militairen worden ingezet voor Marengo-proces: 'Unieke situatie'

Die telefoon had B. in 2017 in zijn cel. De berichten zouden gaan over de deal met Justitie, en dan met name over de vergoeding die tegenover zijn verklaringen staan. B. verklaarde tegen zijn voormalige kompanen, zoals Ridouan Taghi, die in het Marengo-proces terecht staan voor een reeks onderwereldmoorden.

Meijering en Flokstra waren woest: "De kroongetuige is bezig geweest met een verbeten strijd om zoveel mogelijk geld te krijgen. Hij is nu rustig dus kunnen we ervan uitgaan dat het Openbaar Ministerie gecapituleerd is. Maar dat mogen we allemaal niet weten."

Het steekt de advocaten dat over de deal niks bekend wordt en er ook niet naar gevraagd kan worden. Ze zijn tegen het fenomeen van de kroongetuige, die van alles kan zeggen wat niet gecontroleerd kan worden. Ze zeggen ook dat ze in de EBI, de gevangenis waar R. zit, niet genoeg mogelijkheden hebben om de zaak goed voor te bereiden. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kroongetuige Nabil B. aan het woord in Marengo-proces: 'Heel beladen'

Volgens Meijering is 'de mate van eerlijk proces is onder het nulpunt gedaald'. Meijering en Flokstra zeggen er alleen vandaag nog te zijn, maar daarna pas weer te verschijnen als zij zelf mogen pleiten. "Tot ons pleidooi gaat u ons niet meer zien."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Clarice over Marengoproces: 'Alle ruis moet uit deze zaak'

Het OM reageerde dat elke verdachte de ruimte heeft gekregen om vragen te stellen en dat er geen sprake is van onmogelijkheid om een goede verdediging te voeren. Bij de komende zittingen in de zaak van Mohamed R. zou het horen van de kroongetuige op de planning staan, zoals over de iPhone, maar die gaan nu niet meer door. De rechtbank betreurt de beslissing van de verdediging.

De 'bunker' waarin het Marengo-proces wordt gehouden is al vanaf het begin zwaar beveiligd. Defensiepersoneel helpt hieraan mee: 

Hulp van defensiepersoneel tijdens Marengo-proces is 'noodoplossing'

04:59

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!