John van den Heuvel Beeld © ANP

John van den Heuvel: 'Overheid moet terugslaan bij dreiging'

24 april 2022 17:43

John van den Heuvel vindt dat de overheid bij 'dreiging' vanuit criminelen daadkrachtig moet optreden en niet meteen iedereen moet beveiligen. "Zorg dat degene die de dreiging veroorzaakt vreest voor de overheid en niet omgekeerd", zegt de misdaadverslaggever bij het onlineprogramma 'Het Bonusprogramma' van de School voor Journalistiek in Utrecht.

"Laten we nou proberen als overheid weerbaarder te zijn tegen degene die de dreiging veroorzaken"

"We gooien steeds meer mensen in de beveiliging - rechters, advocaten, journalisten - omdat we op de een of andere manier niet opgewassen lijken te zijn tegen die dreiging." Dat is volgens de journalist niet de beste oplossing, vertelt hij. "Laten we nou proberen als overheid weerbaarder te zijn tegen degene die de dreiging veroorzaken." Concrete voorstellen om dat te realiseren geeft hij niet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John van den Heuvel vindt BOOS-aflevering 'ontluisterend'

De journalist doet deze uitspraken nadat rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman hem in het programma had gevraagd of 'ons rechtssysteem nog steeds is toegerust op de uitdagingen die dit met zich meebrengt'. "We hebben zo verschrikkelijk veel te maken met zaken tegen de georganiseerde criminaliteit nu. Jij weet het als geen ander, je wordt bedreigd vanuit die hoek, al meer dan vijf jaar zo langzamerhand." Ze heeft het gevoel dat ons rechtssysteem 'schromelijk tekortschiet'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John van den Heuvel maakt zich zorgen over gebrek misdaadverslaggevers

Volgens Saskia Belleman kan dat misschien niet anders, 'omdat we nou eenmaal zitten met allerlei waarborgen die ook een eerlijk proces moeten veiligstellen voor allerlei verdachten. Tegelijkertijd heb ik het gevoel dat heel veel verdachten daar aan alle kanten misbruik van maken'. Die zorgen deelt de misdaadverslaggever, vertelt hij. "Ik maak me er ook zorgen over, grote zorgen."

John van den Heuvel is niet bang om zijn werk te doen ondanks alle bedreigingen die hij krijgt. De misdaadverslaggever, die ook op een dodenlijst zou staan van crimineel Ridouan Taghi, wordt sinds 2017 zwaar beveiligd. Doordat die beveiliging 'zo professioneel is' durft hij zijn werk te blijven doen. "Ik ben wel voorzichtig", licht hij toe. "Ik ben niet naïef en realiseer me heel goed waar de risico's liggen. Maar ik probeer toch niet vanuit angst te leven."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!