Henny Vrienten Beeld © ANP

Doe Maar-zanger en componist Henny Vrienten (73) overleden

25 april 2022 15:05

Zanger en componist Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie maandag via concertorganisator MOJO laten weten. Een doodsoorzaak is niet gemeld, maar Vrienten was al langere tijd ziek. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De familie vraagt om rust en privacy en doet verder geen mededelingen, aldus Mojo.

"Hij was een geweldige, liefhebbende vader en echtgenoot"

"Hij was een geweldige, liefhebbende vader en echtgenoot; een wijze, erudiete man met vlijmscherp gevoel voor humor en taal", laat zijn familie weten. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De familie vraagt om rust en privacy en doet verder geen mededelingen.

Henny Vrienten was veelzijdig als componist, gitarist en pianist, maar bovenal was hij bekend als voorman van Doe Maar. De legendarische band werd in 1978 opgericht. Henny sloot zich pas twee jaar later aan, als opvolger van Piet Dekker.

De band ontketende met hun typische Doe Maar-geluid - een mix van onder andere ska, punk en reggae - een ware rage in Nederland. Nummers als 'Doris Day', 'Is dit alles', 'De bom', '1 Nacht alleen' en 'Pa' werden grote hits. Maar de overmatige populariteit deed de groep, de langste tijd in de bezetting van Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg, uiteindelijk besluiten in 1984 te stoppen. Hysterische tienerfans reageerden verslagen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Henny Vrienten wil niet herinnerd worden als oude beverige man

In 2000 kwamen de mannen weer bij elkaar en maakten ze een comeback met zestien concerten in Ahoy. Daarna volgden meer concertreeksen en toerden ze langs festivals en theaters.

Henny was dan wel het gezicht van Doe Maar, solo bracht hij ook verschillende platen uit. In 1977 verscheen de eerste, onder het pseudoniem Paul Santos. Op de gelijknamige plaat stond onder andere een duet met Herman Brood, Als je wint. Het was Henny's eerste single en die kwam direct terecht in de hitlijsten.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Doe Maar cancelt afscheidstournee vanwege ziekte Henny Vrienten

De muzikant schreef ook muziek voor diverse films en televisieprogramma’s, waaronder Left Luggage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het Klokhuis en Sesamstraat. Ook werkte hij mee aan de musical Petticoat, waarvoor hij maar liefst 24 nummers schreef. Voor de musicalversie van Ciske de Rat maakte hij de muziek van alle nummers, op één na: Ik voel me zo verdomd alleen.

Eind september maakte Doe Maar bekend de afscheidstournee af te gelasten vanwege de ziekte van Henny. De toer was eerder een aantal keren uitgesteld vanwege de coronalockdown. De laatste keer dat de band door het land optrad, was in 2018. Hun 40-jarig jubileum vierden ze met de clubtournee Er verandert NIX.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!