Bas Smit Beeld © ANP

Bezorgdienst Bas Smit onder vuur: 'Drugsgebruik en seksisme'

26 april 2022 10:07

Op zijn Instagram-pagina maakt ondernemer Bas Smit (41) maar al te graag reclame voor zijn bezorgdienst Zapp. Ook omwonenden van de Zapp-distributiecentra kunnen daar niet omheen, zo blijkt uit een artikel van 'Het Parool' vandaag. Zij schijnen namelijk heel wat overlast te ervaren. De bezorgers zouden luidruchtig zijn en onder werktijd drugs gebruiken, schrijft de krant.

"Als je de winkel binnenkomt, kan je de wiet vaak gewoon ruiken en er wordt gesnoven"

De 24-uurs bezorgdienst brengt naast de voordelen ook een grote hoeveelheid nadelen met zich mee, want volgens Stadsdeel Oost in Amsterdam zijn er ‘rond de honderd meldingen’ van overlast binnengekomen van buurtbewoners. Het Parool sprak een aantal van deze bewoners en die laten weten slapeloze nachten te ervaren door de bezorgers. “Ik heb veel slechte nachten, het zou al schelen als ze ’s nachts dicht zouden zijn", vertelt iemand. Bewoners lijken naast het geluidsoverlast ook last te hebben van hun drugsgebruik: “Dat doen ze achter het busje van de buurman zodat ze niet worden gezien." 

Een geïnterviewde medewerker bevestigt het drugsgebruik: “Het is een gekkenhuis, bijna iedereen gebruikt drugs – bezorgers én orderpickers. Als je de winkel binnenkomt, kan je de wiet vaak gewoon ruiken en er wordt gesnoven." Ook een oud-medewerker lijkt dit beeld te herkennen: “Ze weten precies waar de camera’s hangen, dus er wordt gebruikt in de dode hoeken.”

De manager van Stadsdeel Oost lijkt het drugsgebruik van zijn personeel vrij weinig te interesseren volgens de (oud)medewerkers. “Hij doet gewoon met ze mee. En zijn leidinggevende is er alleen tijdens kantoortijden. Buiten kantoortijden is het net een buurthuis", leggen ze uit. 

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Bas Smit en Nicolette van Dam in de wolken met nieuw project: 'Heel trots op'

Het drugsgebruik schrikt ook de vrouwen af bij de bezorgdienst, want ze meldden zich vaak ziek volgens de orderpickers. Daarnaast zou het vrouwelijke personeel last hebben van 'seksistische opmerkingen' die gemaakt worden door hun collega's. Een vrouwelijke medewerker deelt haar ervaring in het dagblad: "Als vrouw voelde je je dan niet op je gemak. En als een supervisor zoiets zei en je ging er niet in mee, dan moest je rotklusjes doen, zoals de hele voorraad tellen. Of je kreeg een slechte review.”

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Dries Roelvink en Bas Smit genieten van 'nieuwe' sport Padel

Zowel de bezorgdienst als bedrijf als Bas Smit persoonlijk reageert op de beschuldigingen; beide geven aan 'geschrokken' te zijn. De bezorgdienst vertelt dat zij een onderzoek zijn gestart: "Alle werknemers die zich in strijd met ons bedrijfsbeleid gedragen, zullen worden onderworpen aan een volledige disciplinaire procedure." Ook Bas laat van zich horen in een verklaring: "Het is niet meer dan terecht dat Zapp een volledig onderzoek is gestart. Ik weet dat Zapp de ernst van deze beschuldigingen zeer hoog opneemt en passende maatregelen zal nemen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bas Smit doneert geld aan Afghanistan, veroorzaakt boel ophef

Het is niet de eerste keer dat Bas te maken krijgt met kritiek, want terwijl bekend schrijvend Nederland zich na twee jaar eindelijk weer eens kon opdoffen voor het Boekenbal, werd de aanwezigheid van Bas Smit en Nicolette van Dam aldaar niet heel positief opgevat.

Bas Smit en Nicolette van Dam begrijpen kritiek aanwezigheid Boekenbal

04:41

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!