Stella Bergsma Beeld © Frank Ruiter

Stella Bergsma noemt VI-incident bewijs voor tekort aan vrouwen op tv

28 april 2022 16:57

Het incident rond het 'kaarsenverhaal' van Johan Derksen (73) toont aan dat er te weinig vrouwen aan de talkshowtafels zitten. Dat stelt schrijver Stella Bergsma (51), die in het verleden in het programma te gast was, in een reactie op de commotie rond de bekentenis van Johan. Die vertelde dinsdagavond in het programma 'VI' een halve eeuw geleden een bewusteloze vrouw met een kaars gepenetreerd te hebben. De andere gasten gierden het uit van het lachen.

"Dit was de vernedering van een vrouw als volksvermaak"

"Dit was de vernedering van een vrouw als volksvermaak", oordeelt Stella. "Daarom moeten er meer vrouwen met een feministische inslag op tv. Voor het tegengeluid. En niet alleen om foei te roepen of iemand de mond te snoeren. Maar om de andere kant te laten horen: het feit dat er op die manier over een vrouwenlichaam wordt gepraat alsof het een ding is. Dat is schokkend, pijnlijk en verdrietig."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Uitspraken Johan Derksen kwetsend en vernederend'

De manier waarop de VI-mannen omgegaan zijn met het verhaal zegt veel over de maatschappij waarin we leven, denkt Stella. "Ik zou hierover willen praten in het programma, willen vertellen hoe ik het zie", zegt ze. "Veel mensen vragen me of ik nu nog wel wil gaan, ik zou het dus wel doen. Maar alleen als ze ook echt geïnteresseerd zijn in wat ik erover te zeggen had. Want dat ze al die vrouwen daar afkappen dat heb ik nu ook wel gezien. Je moet dan ook de ruimte krijgen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Openbaar Ministerie gaat beweringen Johan Derksen onderzoeken

Toen Stella bij VI aan tafel zat, kreeg ze online veel boze reacties van fans van het programma. "Ze vonden me afschuwelijk met mijn feministische praatjes. Een middelvinger in het gezicht van de VI-kijker. Ik denk dat ze mijn aanwezigheid en het feit dat ik olijf at schokkender vonden dan dat hele kaarsenverhaal nu. Ik wil helemaal niet veroordelen of een soort moreel feministisch lesje hieraan verbinden. Maar als ik er had gezeten had ik gewoon laten merken dat ik het oprecht schokkend en pijnlijk vond."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Stella Bergsma geeft Sylvana Simons T-shirt met 'Geïrriteerd'

Talpa heeft aangekondigd dat Johan, René van der Gijp en Wilfred Genee donderdag hun excuses aanbieden. Dit deden de mannen woensdag nog niet. Toen zeiden ze vooral dat ze het jammer vonden dat ze geen foute grappen meer in het programma mogen maken zonder dat iedereen boos wordt.

'Uitspraken Johan Derksen bijzonder pijnlijk voor slachtoffers'

04:38

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!