Bert van der Veer Beeld © ANP

Bert van der Veer: 'Verlies voor Nederlandse tv als Johan weg moet'

28 april 2022 16:56

Talpa zou er niet goed aan doen om Johan Derksen (73) en het programma Vandaag Inside te cancellen na de commotie over het kaarsenverhaal. Dat stelt voormalig RTL-programmadirecteur Bert van der Veer (71) in reactie op de maatschappelijke onrust over de uitzendingen van afgelopen week. Johan bekende vijftig jaar geleden een bewusteloze vrouw met een kaars te hebben gepenetreerd. Later herzag hij zijn verhaal en zei hij dat er geen penetratie had plaatsgevonden.

"Als je de tv deze maanden aanzet, loop je overal tegen gesprekken over dit bijzonder nare onderwerp aan"

"Het zou een verlies zijn voor de Nederlandse televisie als Johan weg zou moeten", aldus Bert. "Je kan van alles vinden van zijn uitlatingen en ik zal het geen smakelijk verhaal noemen. Maar feit is wel dat er een flinke discussie is losgebarsten over seksueel wangedrag. Ik vind dat interessanter en nuttiger dan de oproep om Johan te cancellen die ik aan andere talkshowtafels heb gehoord."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Talpa gaat in gesprek met Johan Derksen: 'Enorm geschrokken'

De media-expert snapt ook het argument niet goed dat de verhalen van Johan slachtoffers pijn zouden doen en oude wonden zouden openrijten. "Als je de tv deze maanden aanzet, loop je overal tegen gesprekken over dit bijzonder nare onderwerp aan", stelt hij. "BOOS en The Voice waren het begin, deze wind gaat voorlopig niet meer liggen. Je kan niet vermijden dat er over gediscussieerd wordt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hamer: 'Bekentenis Johan Derksen ontluisterend en denigrerend'

Ook het plan van René van der Gijp om de shows voortaan eerder op te nemen en dan 'foute grappen' er voor uitzending uit te halen, vindt Bert niet wenselijk. "Ik vind elke vorm van zelfcensuur onwenselijk, want daarmee verdwijnt het probleem niet. Er zijn in deze samenleving meer mannen van de generatie van Johan die zich misschien wat onhandig uitlaten over dit soort onderwerpen. Laat die discussie maar lekker voortwoekeren, dan komen we misschien een beetje vooruit met zijn allen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Openbaar Ministerie gaat beweringen Johan Derksen onderzoeken

Talpa meldde donderdag dat de drie mannen donderdagavond hun excuses gaan maken. Bert denkt niet dat John de Mol zijn succesnummer gaat schrappen: "Hij mag zich gelukkig prijzen met een programma dat echt durft maatschappelijke discussies aan te wakkeren. Dat mis ik enorm aan andere tafels op dit moment."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!